nieuws

Veiling van huizen in Amsterdam illegaal

bouwbreed Premium

Staatssecretaris van Economische Zaken Y. van Rooy en staatssecretaris A. Kosto van Justitie hebben de afspraken tussen notarissen en makelaars in Amsterdam verboden.

De twee beroepsgroepen organiseren al jaren een huizenveiling waarbij kopers en verkopers verplicht waren een makelaar in de arm te nemen.

Daarnaast hanteerden de notarissen tarieven die hoger waren dan van collegas in andere steden.

De twee bewindslieden menen dat deze veiling, men spreekt van een kartel, in strijd is met de regels voor economische mededinging. “Het verplicht inschakelen van een makelaar drijft de kosten onnoding op.”

Volgens H. Reinhold, juridisch adviseur van de Vereniging van Notarissen in Amsterdam en de Amsterdamse Makelaarsvereniging, was het voordeel van het verplicht inschakelen van een makelaar dat die financieel garant stond, en dat dat dus de verkopers zekerheid bood.

Nu de verplichting wegvalt moet die zekerheid dan ook anders geregeld worden.

Kopers van een huis op een veiling in Amsterdam zullen aan moeten tonen dat zij over voldoende geld beschikken.

Bankgarantie

In het nieuwe veilingreglement wordt opgenomen dat de verkoper het huis niet hoeft te gunnen aan de hoogste bieder als valt aan te tonen dat die niet in staat is te betalen. Kopers zullen daarom in de toekomst bij voorbeeld over een bankgarantie moeten beschikken.

Reageer op dit artikel