nieuws

Oude Amsterdamse stadsmuur duikt op

bouwbreed

Tijdens de restauratie van De Waag aan de Nieuwmarkt stuitte Hillen & Roosen aan twee kanten van het gebouw op de middeleeuwse Amsterdamse stadsmuur. Van oude kaarten was de stadsmuur bekend, maar nergens was deze meer zichtbaar. Architect Walter Kramer uit Amersfoort, de gemeentelijke Archeologische Deinst en de bouwer waren onder de indruk van het vakkundige metselwerk met onder meer gesneden voegen. De muur blijkt te zijn gebouwd op slieten, waarbij stukken scheepswand op vier meter diepte de onderkant van de fundering beschermen.

De stadsmuur was tijdelijk te zien bij de ontgravingswerkzaamheden ten behoeve van de nieuwe en herstel van de oude fundering. Momenteel worden de gevels, de zeven torens en kappen van De Waag -het oudste wereldlijke gebouw van Amsterdam- in hun oude glorie hersteld. Het casco dient conform de opdracht van de gemeente Amsterdam voor de bouwvakvakantie gereed te zijn. De voorstellen voor de bestemming van het gebouw, afkomstig van een commissie, worden momenteel op hun merites en vooral exploitatiekansen bestudeerd.

Reageer op dit artikel