nieuws

Kunstenares Niki de Saint Phalle heeft een kleurrijke kijk op het leven

bouwbreed

Dat er voor het werk van de beeldhouwster Niki de Saint Phalle ook in Nederland grote belangstelling bestaat, bleek afgelopen zondag in Mook (bij Nijmegen). De verkoopexpositie in de beeldentuin op het Daktimo Resort, waar deze week het jaarlijkse Tennis Legends Tournament van start ging, trok maar liefst meer dan 2000 bezoekers!

Niki de Saint Phalle baarde in de zestiger jaren opzien door haar experimentele sculpturen. De in 1930 geboren Franse kunstenares verwierf vooral bekendheid door haar fel geschilderde, sterk vervormde vrouwenfiguren, de Nanas; poppen van kippegaas, ingepakt met in lijm of polyester gedrenkte doeken, die de Francaise na verharding in bonte kleuren schildert.

Deze levenslust uitstralende sculpturen zijn niet alleen gemaakt om te worden bekeken, er moet ook plezier aan worden beleefd. Niki de Saint Phalle ontwierp en maakte met die gedachte verschillende speelobjecten voor kinderen. In 1972 voltooide zij samen met Jean Tinguely ‘De Golem’, waarbij de tong van het niet kleine monster dienst doet als glijbaan. Een jaar later werkte zij aan een soortgelijk object in Knokke (Belgie), ‘De Draak’

genaamd. Dit bouwsel was onder andere voorzien van een keuken en badkamer. Op de eerste verdieping is een alkoof waar de kinderen konden slapen.

Zowel Niki de Saint Phalle als Tinguely zien kunst als de schepping van ongekende werelden waarin het publiek zich geheel opgenomen kan voelen.

Al eerder leidde deze gemeenschappelijke visie tot samenwerking bij het project ‘Paradis Fantastique; een combinatie van negen machines van de hand van Tinguely in combinatie met negen door haar gemaakte figuren, bestemd voor het Franse paviljoen op de Expo 1967 te Montreal (Canada).

Haar uit die tijd daterende belangstelling voor het Tarotspel leidt tot een serie beelden die vanaf 1991 zijn te zien in de Tarot-tuin te Garavicchio in het Italiaanse Toscane.

In tegenstelling tot ‘De Golem’

en ‘De Draak’ zijn de beelden in Mook niet bedoeld om te beklimmen. Wel kan op een groot aantal sculpturen gezeten wor den zoals op de zwarte slangenstoel de ‘Poef serpent’ of de ‘Bank der verliefden’ die de Spaanse architect Gaudi ook in grote getalen in het park Guell liet aanbrengen. Hierop ke twee personen in tegenovergestelde richting naast elkaar zitten, gescheiden door een kronkelende rugleuning.

Voor wie minder gelukkige tijden met elkaar doormaakt, is misschien de ‘Dos a dos’ een oplossing; twee stoelen met een rugleuning zodat je elkaar niet hoeft te zien. Ook de schoot van de zwarte nana ‘Clarysse nodigt uit om op plaats te nemen.

De grootste en tevens ontroerendste aandachtstrekker is ‘De verliefde vogel’. Dit rechtopstaande beest met om zijn nek een hangende nana heeft een hoogte van 3,20 m.

De kleinere beesten die een veld verderop staan (een olifant met hangbuik, een zittende, omkijkende kat en de op een slang lijkende kameel) zijn aanzienlijk kleiner van formaat maar hebben eveneens een last te dragen: planten.

Een slang is terug te vinden als de omlijsting van een ovale spiegel. Twee, relatief kleinere, kronkelende exemplaren van deze diersoort ontwierp Niki de Saint Phalle voor een heel ander doel:een parfumfles. In navolging van bijvoorbeeld Dali wist zij eveneens haar naam aan een parfum te verbinden.

De tot en met 23 mei ingerichte beeldentuin in Mook is niet vrij toegankelijk voor het publiek. Geinteresseerden ke voor meer informatie over de sculpturen en de aankoop ervan op zaterdagochtend 22 mei tussen 9.00 en 10.00 uur telefonisch contact opnemen met Delta Art Gallery:080224496. Vanaf 27 mei zijn bij deze gallery nog een aantal kleinere objecten te

ichtigen. Delta Art Gallery is gevestigd:Oranjesingel 2A, 6511 NS Nijmegen. Tel:080602270. Geopend donderdag t/m zondag 12.00-17.00 uur en op afspraak. De beelden reizen na 23 mei door naar Parijs.

Reageer op dit artikel