nieuws

Groningse GKB stopt commerciele leningen

bouwbreed Premium

De Gemeentelijke Kredietbank Groningen (GKB) zal geen commerciele consumptieve kredieten meer verstrekken.

De bank houdt zich alleen nog bezig met schuldsanering bij mensen die hopeloos in de financiele problemen zijn geraakt. De commissie sociale zaken van de Groninger gemeenteraad heeft in principe ingestemd met dit voorstel van burgemeester en wethouders.

Zoals bekend kwam de GKB ruim een jaar geleden in opspraak doordat de bank voor tientallen miljoenen het schip in was gegaan bij ondeugdelijke commerciele leningen. Directeur B. Ketelaar had op grote schaal hypothecaire leningen verstrekt zonder een deugdelijk onderpand of met een extreem groot risico. Ketelaar is onmiddellijk geschorst, de bank stopte met hypothecaire leningen en twee wethouders traden af. Tot nu toe waren commerciele consumptieve kredieten wel mogelijk, zij het op een bescheiden schaal. Om alle risicos te vermijden willen B en W daar nu ook mee stoppen. Oorspronkelijk was de filosofie bij de GKB dat de commerciele leningen de kosten van de schuldsaneringen zoveel mogelijk moesten dekken.

“De opbrengst van die commerciele leningen was niet bijster hoog” , aldus D. Schuur, directeur van de sociale dienst in Groningen. “We moeten nog doorberekenen wat de financiele consequenties zijn voor de gemeente nu we helemaal stoppen met de commerciele leningen. B en W verwerken die in een definitief voorstel aan de gemeenteraad dat binnen afzienbare tijd op tafel ligt” .

Reageer op dit artikel