nieuws

Frankfort jaagt op illegale kantoren

bouwbreed

De gemeente Frankfort/Main kwam in de afgelopen twee jaar ruim 11000 woningen op het spoor die voor iets anders dan voor wonen werden gebruikt. Het bureau Volkshuisvesting van de gemeente zette voor deze opsporing een ploeg van 34 man in.

Het oneigenlijk gebruik van woningen vindt vooral nabij het zakelijke centrum plaats in de wijken Nordend, Westend en Bockenheim.

Ontruiming

De oneigenlijke gebruikers dienen de woning na ontdekking meteen te verlaten. De ontruimingstermijn beloopt doorgaans twee tot drie maanden. Een beperkt aantal ont dekten laat het op een rechtzaak aankomen die men op een enkele uitzondering na altijd verliest.

Boetes

De gerechtelijke uitspraak levert veelal ook forse boetes op.

In 1992 kreeg het bureau daarmee zon DM2,5 miljoen binnen. De boete wordt berekend aan de hand van de duur van het illegale gebruik het economische nut en van het verschil in de huurprijs tussen woning en kantoor. In veel gevallen leert dat boetes van zon DM20000 op. Een advocatenkantoor kreeg voor het gebruik van een woning gedurende tien jaar een boete van DM210000.

In navolging van Frankfort heeft Hamburg een een opsporingsgroep van 26 man ingesteld. Ook Keulen overweegt een dergelijke groep op te richten.

Reageer op dit artikel