nieuws

Fiscale zones goed voor aantrekken buitenlands bedrijf

bouwbreed

Nederland kan meer buitenlandse bedrijven aantrekken als het fiscale voordelen in bepaalde regios (fiscale zones) biedt. Zonder zulke voordelen staat Nederland echter ook al goed aangeschreven bij buitenlandse investeerders. Subsidies en fiscale voordelen beinvloeden investeringsbeslissingen maar ten dele. Aldus hoogleraar regionale economie J. Oosterhaven in het economenblad ESB.

Fiscale zones hebben hun maximale rendement in Zuid- en West-Nederland, gebieden die al jaren het meest succesvol zijn in het aantrekken van buitenlandse investeringen. Oosterhaven kijkt evenwel naar het noorden van het land, waar de komst van bedrijven de werkloosheid kan verminde ren. Fiscale faciliteiten in bijvoorbeeld het noorden sporen bovendien met het Europese regionale beleid en geven geen problemen met Brussel. Oosterhaven meent dat een dergelijke aanpak ook de regeringsfracties moet aanspreken, die zich zorgen maken over het steeds mobieler worden van investeringen en over de werkloosheid.

Hij oppert als idee om buitenlandse bedrijven die in het noorden van het land werk scheppen minder winstbelasting te laten betalen. Hij verwacht een proef met een of twee kleine F-zones in de Eemshaven en Harlingen. Oosterhaven pleit voor fiscaal vrije afschrijvingen.

Die leiden tot uitstel van belastingbetaling, terwijl een loonkostenfaciliteit tot een lagere belastingopbrengst leidt. Bovendien trekt zon faciliteit kapitaalintensieve bedrijvigheid aan en wordt de kans op spoedig vertrek verminderd.

Reageer op dit artikel