nieuws

Dredging International verwerft order Europipe

bouwbreed Premium

Het Belgische baggerbedrijf Dredging International heeft de Nederlandse en Duitse concurrenten Boskalis en HAM (HBG) achter zich gelaten en het bouwcontract voor de Europipe in de wacht gesleept.

Het gaat om de pijpleiding die Noors aardgas moet aanvoeren naar Willemshafen in het noorden van Duitsland. Met dit contract is een bedrag gemoeid van circa f. 155 miljoen.

Dredging International heeft de opdracht binnengehaald samen met collega-baggeraar Decloedt, waarmee het samen in de holding DEME zit. Het Belgische bedrijf moet een geul baggeren van vijftien km vanaf de monding van de (Duitse) rivier de Jade en moet ook de pijpleiding afdekken; een karwei dat het bedrijf overlaat aan haar dochteronderneming Tideway. Met de werkzaamheden wordt in februari 1994 begonnen en zijn november volgend jaar afgerond.

Europipe kan worden vergeleken met de pijpleiding die Noorwegen met Zeebrugge verbindt. Dat po werd uitgevoerd in opdracht van het Noorse staatsbedrijf Statoil.

Bij het Europipe-po waarbij het gaat om een pijpleiding van in totaal zeshonderd kilometer, zijn nog een hele reeks andere bedrijven betrokken.

Europipe moet tegen 1995 operationeel zijn. De capaciteit bedraagt twaalf miljard kubieke meter gas.

Reageer op dit artikel