nieuws

Dakdekker kan zijn imago opvijzelen

bouwbreed Premium

Door zelf dakberekeningen uit te voeren, waaronder die van veilige dakpanverankeringen, kan de dakdekker zijn image behoorlijk opvijzelen. Daarbij kan de brochure ‘Verankeringsberekeningen’ van RBB een belangrijke hulp zijn.

Het begrip dakdekker zou volgens P. Langenberg, directeur van de Vereniging ‘Het Hellende Dak’ moeten veranderen in ‘aannemer dakwerken’. Dat moet dan duidelijk weergeven, dat de dakdekker meer is dan een pannenlegger. Dat zei hij op de eerste van een reeks van technische dagen over ‘het hellende dak en het Bouwbesluit’

in het Bouwcentrum te Rotterdam. “Dat een dakdekker meer is dan een pannenlegger blijkt onder andere uit de vele werkzaamheden, die een aannemer dakwerken tegenwoordig moet aanke. Hij legt niet alleen dakpannen, maar bouwt niet zelden ook de dakkapellen op. Verder moet hij loodgieterswerkzaamheden beheersen, voor het juist aansluiten van de diverse dakdoorvoeren zoals de schoorsteen, ontluchtingspijpjes en de goot” , zo zei Langenberg.

Daar komt dan nu bij, dat hij desgevraagd moet ke adviseren bij het tot stand brengen van een goed dak, dat de tand des tijds, dus ook stormen doorstaat. Daartoe is een juiste berekening van een dakpanverankering onontbeerlijk.

In de brochure van RBB is duidelijk weergegeven hoe een dakpanverankeringsberekening moeten worden uitgevoerd. Er is een duidelijk rekenvoorbeeld in gegeven. Verder is een windbelastingstabel opgenomen. Hieruit valt de stuwdruk te bepalen die bij een dak optreedt in een bepaald windgebied. Ook deze zijn in kaartvorm in de brochure neergelegd. De berekening van de stuwdruk komt tot stand aan de hand van de NPR 6708, waarvan de officiele versie nog moet verschijnen. De NPR is, zoals reeds eerder opgemerkt, een betrekkelijk eenvoudige rekenkundige aanvulling op de ingewikkelde NEN 6707. In verband met het Bouwbesluit zijn er een fors aantal randvoorwaarden in de NPR 6708 opgenomen, waaraan het dak moet voldoen.

De brochure verankeringsberekeningen van dakpannen is aan te vragen bij RBB BV te Montfoort, telefoon 0348476666, fax 03484-2410.

Reageer op dit artikel