nieuws

Woningen uit voorraad sterk in prijs gestegen

bouwbreed

Er dreigt een scheefgroei te ontstaan tussen de prijzen van bestaande koopwoningen en vergelijkbare nieuwbouwwoningen. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Volgens de NVM zou het zo moeten zijn dat nieuwbouwwoningen duurder zijn dan vergelijkbare bestaande koopwoningen. Maar door de onevenredige stijging op dit moment van de prijs van bestaande woningen is dat niet het geval. Dat zei NVM-voorzitter B.

van Groeningen op het halfjaarlijkse congres van de vereniging in Den Haag.

Eengezinswoningen van f. 175000 tot f. 200000 zijn in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 9,5 procent in prijs gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 1992. Die stijging ligt ruim 2 procent boven de totale gemiddelde prijsstijging van alle verkochte bestaande woningen. Hij ver wacht dat een stijging in dezelfde ordegrootte of iets hoger ook in het tweede kwartaal zich ten opzichte van een jaar geleden gaat voordoen.

Van Groeningen zei bezorgd te zijn over de blijvende druk op de prijzen van goedkopere koopwoningen. Consumenten die voor het eerst een huis kopen, willen dat veelal doen tegen een bedrag tussen de f. 175000 en f. 200000.

Omdat er te weinig woningen worden gebouwd met een prijs tussen de f. 200000 en f. 300000 komt de doorstroming volgens de NVM-voorzitter echter onvoldoende op gang.

Lange tijd heeft de markt niet ingespeeld op de ruimte om wat duurdere woningen te bouwen, aldus Van Groeningen. Toen men dat eenmaal begreep, zijn bouwondernemers doorgestoten naar de dure vrije sector. Hij voorziet een goede markt voor nieuwbouwwoningen tussen de f. 200000 en f. 300000 en denkt dat daarvoor nog voldoende locaties aanwezig zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels