nieuws

Twee boeken over Jean Nouvel vullen elkaar goed aan

bouwbreed Premium

De Franse architect Jean Nouvel geniet de laatste jaren internationale bekendheid. Een afspiegeling daarvan vormt het verschijnen van twee boeken, kort na elkaar bij dezelfde uitgever. Ze blijken elkaar goed aan te vullen.

Jean Nouvel (1945) studeerde tussen 1965 en 1971 aan de roemruchte Ecole des Beaux Arts in Parijs, waar hij ook zijn bureau vestigde. Na een eerste samenwerkingsverband had Nouvel een eigen bureau dat hij na 1988 samen voortzette met de van Zwitserse afkomst zijnde Emmanuel Cattani, die tien jaar jonger is en eveneens zijn architectenbureau in Parijs begon.

De ontwerpen van Nouvel zijn afwisselend, qua architectuur en door de zeer uiteenlopende opdrachten. Doordat hij veel aan prijsvragen deelnam, is een aantal ontwerpen papier gebleven. Als men toch naar een karakteristiek zoekt, kan men over technische architectuur spreken, die men overigens niet met high tech mag verwisselen. In veel werk treft men vernieuwend materiaalgebruik aan, vaak ook van bestaande materialen in een vernieuwende context.

Het ontwerp waarmee Nouvel internationaal naam maakte, is het Institut du Monde Arabe in Parijs. Het gebouw dat onderkomen aan verschillende culturele instanties biedt, heeft royale glasgevels. Om het binnenklimaat minder te belasten werd een specifieke vorm van zonwering ontwikkeld, waarvan de gekozen uitvoering als lenzen van fototoestellen meer of minder daglicht doorlaten.

Het in verschillende opzichten revolutionaire gebouw kwam in 1987 tot stand binnen het kader van de ‘grote meester werkenserie van president Francoois Mitterrand, als winnend prijsvraagontwerp.

Een ontwerp voor woningbouw, waarbij veel staal werd toegepast, kreeg eveneens veel internationale publiciteit.

In Duitsland

Het bureau Jean Nouvel, Emmanuel Cattani en partners heeft een groot aantal opdrachten in het buitenland ver worven, waarvan opvallend veel in Duitsland. Een voorbeelden daarvan is het grootste kantoorpo in het Mediapark in Keulen, waar hij het ‘bouwblok’ opdeelde in vier zelfstandige bouwvolumes rond een binnenruimte die open toegankelijk blijft (Herman Hertzberger won de meervoudige opdracht voor een andere kavel en deed in feite hetzelfde, terwijl andere kavels met rooilijnomvattende bouwvolumen worden volgebouwd). Nouvels ontwerp voor Keulen bestaat uit zeer eenvoudige bouwvolumen met glasgevels waarop wisselende beelden en teksten gepoeerd ke worden, of door zeefdruk statisch worden aangebracht.

De Studiopaperback Jean Nouvel van Olivier Boissie`re geeft na een inleiding over het werk van de architect een vrij compleet beeld van diens oeuvre, waarbij ook vroege werken zijn opgenomen die een beeld van de ontwikkeling in het werk laten zien. Met zwart-wit fotos, tekeningen en korte toelichtingen per ontwerp is een compact boek samengesteld, dat drie aparte edities in het Duits, Engels als Frans is uitgegeven.

Het tweede boek Nouvel is uitgegeven bij een tentoonstelling met teksten in het Engels en Frans. Naast teksten van ondermeer Nouvel zijn in dit boek in totaal twintig ontwerpen gedocumenteerd, veelal met wat meer afbeeldingen dan in de andere uitgave, en deels in kleur. Een deel daarvan is zeer recent gerealiseerd of ontworpen. Zo ontstonden twee boeken die elkaar uitstekend aanvullen.

Beide titels zijn met zorg uitgegeven.

Olivier Nouvel:’Jean Nouvel’, in de reeks Studio/paperbacks. Formaat: 17 x 24,5 cm, 176 blz. ISBN:3 7608 8137 8 Duits, 3 7608 8135 1 Engels en 3 7608 8136 X in het Frans.

Prijs:(ingenaaid) Zw.Fr.

44,-.

‘Jean Nouvel, Emmanuel Cattani et Ass.’ Formaat 21 x 28 cm, 144 blz. deels in kleur. ISBN:3 7608 8400 8, tekst Engels/Frans. Prijs: (ingenaaid) Zw.Fr. 58,-.

Beide boeken verschenen bij het Verlag fur Architektur/ Artemis & Winkler, Zurich, resp. 1992 en 1993.

Reageer op dit artikel