nieuws

Spanje investeert f. 2,3 miljard in verbetering kustlijn

bouwbreed

De Spaanse overheid gaat ruim f. 2,3 miljard investeren in haar kusten. Met dit vierjarenplan (1993-1997) moet in totaal 250 km strand en een gelijk aantal kilometers zeeboulevard worden aangelegd en/of vernieuwd. “De stranden zijn nou eenmaal onze belangrijkste toeristische attractie. Als we daarin niet investeren, slachten we de kip met de gouden eieren” , aldus J. Borrell, minister van openbare werken, in een toelichting op het plan.

Al eerder, tussen 1983 en 1992, investeerde Spanje f. 1,1 miljard in verbetering van de kustlijn. Voor dat bedrag werd 236 km strand aangelegd en 128 km zeeboulevard. Daarvoor moest 40 miljoen meter3 zand worden verplaatst. Elke kilometer strand kostte de Spaanse overheid op die ma nier ruim f. 4,7 miljoen, evenveel als een kilometer autoweg.

Vierjarenplan Het vierjarenplan voorziet in verbeteringen van bijna een kwart van de strandlijn in Spanje.

In totaal telt Spanje bijna 10000 km kust. Daarvan is 2200 km strand, verdeeld over 3000 plaatsen.

Het plan voorziet niet in een verbetering van de kwaliteit van het zeewater, dat is volgens minister Borrell een taak voor de autonome provincies.

Wel hekelde de bewindsman het feit dat de Spaanse industrie verantwoordelijk is voor een ernstige vervuiling van het zeewater dank zij illegale lozingen van afvalstoffen. Het ministerie van openbare werken heeft al berekend dat 70 procent van deze lozingen in strijd is met de wettelijke voorschriften.

Borrell deed een oproep aan de regionale autoriteiten om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze situatie.

Reageer op dit artikel