nieuws

Met GIS is elke badkamer naar keuze te bouwen

bouwbreed

Geberit heeft het GIS (Geberit Installatie Systeem) op de markt gebracht. Dit is een metalen profielenconstructiesysteem, waarmee 4379 badkamers zijn te ontwerpen en te maken. Dat wil zeggen:voor iedereen een badkamer naar keuze, rekening houden met de beschikbare ruimte.

Het is een staalverzinkt profielensysteem, waarmee letterlijke elke badkamer is in te delen of hij nu groot is of klein. Met de stalen profielen zijn hele voorzetconstructies te realiseren voor de bestaande wanden van de badkamer. Hierachter zijn complete sets sanitaire leidingen weg te werken. Het enige dat na de constructie behoeft te gebeuren, is het aanbrengen van de gipsplaten en het gewenste sanitair.

Leidingen Datzelfde geldt voor ruimte scheidende constructies, met dat verschil, dat de sanitaire leidingen, waarbij gebruik is te maken van het snel te installeren Geberit Mepla waterleidingsysteem, zich tussen de dubbelzijdige constructie bevindt.

Hierover schreven wij reeds in Cobouw. De ruimtescheidende constructies, waarbij de twee constructiehelften bijeen worden gehouden door afstandhouders ke zowel ruimtescheidend zijn als halfhoog of van tussenliggende afmetingen. De breedte van de ruimtescheidende constructies hangt af van de typen door te voeren leidingen. Bij het doorvoeren van standleidingen zijn diepere constructies nodig, dan wanneer deze ontbreken. Met behulp van dezelfde profielen zijn ook de douchebakconstructies te maken.

Profielen De verzinktstalen profielen bestaan uit kokervormige profielen, met aan de bevestigingszijde een zwaluwstaartvormige uitsparing over de hele lengte. In deze zwaluwstaartuitsparing zijn op eenvoudige wijze de dwarsprofielbevestigingen en de montageplaten voor het bevestigen van alle soorten sanitaire voorzieningen zoals douches en kranen, in de klikken. Ze zijn standaard voorzien van een aantal gaten voor elke mogelijke bevestiging van douches en kranen.

De klikverbindingen zijn flexibel in de zwaluwstaarten aan te brengen, zodat ze in hoogte en schuinte zijn te stellen. Dat is enerzijds van belang om to leranties van de ruwbouw op te vangen en anderzijds om maatverschillen bij renovatie te ondervangen. Op de vloer worden de profielen bevestigd met behulp van metalen hoeksteunen, die zijn voorzien van slobgaten voor het opvangen van toleranties. Als de enkelvoudige of tweevoudige constructie met de constructieplaten en de tussenliggende leidingen eenmaal zijn aangebracht, is het verder eenvoudig de gipsbeplating en het sanitair aan te brengen.

Gele wartels Daarvoor heeft Geberit BV te Nieuwegein ook een handigheidje bedacht. De sanitairaansluitingen worden daartoe tijdelijk afgedicht met geelgekleurde wartels, die zijn voorzien van punten.

De wartels voorkomen tevens de vervuiling van de eenmaal aangebrachte leidingen. Bij het aanbrengen van de gipsplaten drukt men deze simpelweg tegen het framewerkt, op de plaats waar ze moeten komen. Aldus ontstaan de afdrukken van de aansluitpunten in de gipsplaat. Daarna heeft men slechts de juiste gaten te boren, om daar later het gewenste sanitair aan te brengen op de sanitaire aansluitpunten.

De constructie is sterk en strak. Men heeft ze getest aan de hand van een belastingsproef. Na installatie van een toiletpot is deze beproefd met een puntbelasting op het uiterste puntje van de pot.

De constructie bleek daarbij bestand tegen een puntbelasting van 400kg. De doorbuiging was daarbij niet groter dan 1,5 mm.

“Het moge duidelijk zijn, dat met het GIS snel valt te werken” , aldus directeur P.G van Wijk. “Twee installateurs ke per dag gemiddeld twee complete badkamerconstructies realiseren. Verder wordt de snelheid van installatie bevorderd doordat de profielen geheel op maat en per po gecodeerd op de fabriek worden gemaakt, inclusief alle hulpstukken. Dat gebeurt met behulp van het GIS-DLS softwarepakket. Daarmee is het mogelijk de badkamers met behulp van de computer te ontwerpen, maar ook wordt daarmee het fabricageproces gestuurd.

Vijftien minuten Met dit softwarepakket is de installateur in staat in ongeveer vijftien minuten voor de client een badkameindeling naar eigen keuze te ontwerpen. Niet alleen worden daarbij de wandaanzichten en het sanitair op beeldscherm duidelijk, maar is ook nauwkeurig de maatvoering weergegeven.

De computer met het software is door de installateurs desgewenst te leasen. Het softwarepakket draait onder Windows 3.1.

Reageer op dit artikel