nieuws

Meer subsidie voor zonnecellen

bouwbreed Premium

Het is niet uitgesloten, dat het totaal aan subsidie voor de opwekking van foto-voltaische zonne-energie (PV) in de komende jaren wordt vergroot. De subsidie op kleine poen komt te vervallen.

De overheid zal grote poen stimuleren, ook omdat foto-voltaische opwekking van elektriciteit als technologie zeer geschikt is voor de ontwikkelingslanden.

C.W.M. Dessens, directeur-generaal van energie bij het ministerie van Economische Zaken, kondigde tijdens de 4e Nederlandse Zonne-energie Conferentie te Veldhoven aan, dat de subsidie op kleine PVinstallaties met ingang van volgend jaar wordt stopgezet.

Het gaat daarbij om de onafhankelijke elektriciteitsvoorziening met zonnecellen op stacaravans, boten, weidepompen en dergelijke. “De rendementen van foto-voltaische opwekking stijgen en de kosten dalen” , aldus Dessens. Een kWh kost op het moment nog meer dan een gulden. “Wij willen de ontwikkeling van PV daarom sterk stimuleren. De omvang van de poen moet in grote stappen toenemen.

Nog dit jaar willen wij woningbouwpoen met 200 daken voorzien van PV-installaties.”

Volgens Dessens is foto-voltaische opwekking de beste vorm van zonne-energie voor ont wikkelingslanden. “De stimulering van grote poen past ook in het kader van de ontwikkelingssamenwerking. De Nederlandse zonnecelfabrikanten moeten daar op inspelen” , aldus Dessens.

Meer subsidie Het ministerie van Economische Zaken is in gesprek met de elektriciteitsbedrijven en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) over grootschalige toepassingen van foto-voltaische installaties. “Afhankelijk van de uitkomst is uitbreiding van de subsidie niet uitgesloten” , aldus H.T. Cahen en B. Hanssen van de Directie Energiebesparing en Duurzame Energie van het ministerie van Economische Zaken in gesprek met Cobouw. Dit jaar bedraagt het totaal aan subsidie f. 3 miljoen.

Volgens Hanssen behoeven de kleine poen geen subsidie meer omdat die poen rendbel zijn. “Als gevolg van weidepompen raken er minder koeien in de sloot. Als je dat erbij betrekt, verdient de investering zichzelf terug.” Cahen benadrukt dat in de meeste gevallen de elektrische energie uit het net betrokken kan worden, en dat PV-energie dan niet rendabel is.

In een eerste reactie op de koerswijziging van Economische Zaken zegt A.C. de Geus van TNO-Bouw: “De PV-wereld is verbaasd. Dit had men niet verwacht. De kleine poen vormen juist de belangrijkste drijfveer van de meeste firmas.”

Reageer op dit artikel