nieuws

Koelers doen het met minder koelmiddelen

bouwbreed Premium

Pattness BV te Lelystad heeft twee typen gepatenteerde Mutistack vloeistofkoelers op de markt gebracht, die zich kenmerken door een geringe koudemiddelinhoud. Dat betekent dat ze minder belastend zijn voor het milieu, omdat ze derhalve ook minder cfk’s bevatten.

Als koelvloeistof wordt het minder milieubelastende R22 gebruikt. De twee Multistack’s hebben capaciteiten van 85 en 130 kW per module. Voor het produceren van koud water voor de koeling, hebben ze een koudemiddelinhoud van 9- respectievelijk 12 kilogram. Gewoonlijk is de koelmiddelinhoud voor toestellen van deze capaciteit ongeveer 25- tot 33 kilogram. De machines zijn ook veel compacter geworden.

Bij gelijkblijvende capaciteit zijn de machines ongeveer 45% compacter geworden dan hun voorgangers. Ze ke bijna elke capaciteit aan, omdat ze gekoppeld ke worden. Er ke maximaal 12 modules worden gekoppeld, wat dus een vermogen van 1020 kW of 1560 kW oplevert.

De modules zijn allemaal te regelen met behulp van een centrale microprocessor. Deze schakelt de compressoren voor het koelmiddelcircuit van de modules aan en uit. De vloeistofkoelers van Pattness BV te Lelystad zijn minder bedreigend voor de ozonlaag. Ze voldoen aan de beperkende maatregelen zoals die zijn neergelegd in het wettelijk besluit ‘Ozonlaag aantastende stoffen’ van 1 januari dit jaar.

Reageer op dit artikel