nieuws

Italiaanse bouwschandalen blijven de kop opsteken

bouwbreed

Napels trilt op zijn grondvesten. Na het wederopbouwschandaal van Irpinia zijn 115 personen gearresteerd in verband met geheime giflozingen, de bouw voor Mondiale voetbal-, ziekenhuisbouw en privatisering van de gemeentelijke reinigingsdienst. Een jarenlange innige samenwerking tussen de Italiaanse liberale partij en de Camorra, de Napolitaanse zuster-organisatie van de Maffia.

“Met wie moet ik zaken doen? De managers zitten allemaal achter de tralies.” Dit was het laconieke antwoord van een Duitse bankdirecteur, enkele weken geleden, op de vraag of hij interesse had voor de Italiaanse privatisering. Maar het Zuideuropese land heeft nog steeds ruimte voor nieuwe arrestaties. In heel Italie zijn ruim honderd arrestaties gepleegd als gevolg van nieuwe bouwschandalen en geheime giflozingen in Napels. Uiterst giftige stoffen, vooral afkomstig uit Noord-Italie zijn in grote hoeveelheden rond Napels in de vrije natuur gestort. Onder de verdachten bevinden zich wederom ‘excellente politici’.

Volgens een pentito (spijtoptant) van de Camorra bestaat er sinds tien jaar een samenwerkingspact tussen de liberale partij en de Camorra. De liberalen zouden maandelijks tenminste 600 miljoen lire verdienen aan de geheime handel in giftige afvalstoffen. Een van de leiders van deze partij -de naam wordt geheim gehouden- zou ook betrokken zijn bij een poging tot moord. In het ‘Italie van de schandalen’ steekt een nieuw fenomeen op. Na de steekpenningen en het smeergeld bij aanbestedingsprocedures wordt duidelijk dat de politiek nauwe banden onderhoudt met de georganiseerde misdaad. Dit blijkt uit de bekentenissen van vele spijtoptanten die nu opstaan. Ook oud-premier Andreotti, sleutelpersoon uit de na-oorlogse Italiaanse politiek, is het slachtoffer geworden van de ‘verklikkers’.

De bekentenissen brengen de vrijmetselaars van de jaren tachtig opnieuw onder de aandacht van justitie. Bij Gelli, de grootmeester van de P2-loge is opnieuw huiszoeking gedaan. De oude Italiaanse politiek staat op het punt van instorten vanwege de vele schandalen. Als de parlementaire onschendbaarheid van de politici zou worden opgeheven -wat onwaarschijnlijk is- zal het hete voorjaar in het parlement worden gevolgd door een stille zomer.

Reageer op dit artikel