nieuws

IHC Caland durft weer naar toekomst te kijken

bouwbreed

Onzekere tijden of niet, de directie van IHC Caland (leverancier van materieel voor onder andere de baggerindustrie) steekt ver haar nek uit door nu al voor dit jaar een winst uit gewone bedrijfsuitoefening van zeker f. 50 miljoen (1992:f. 45,5 miljoen) te voorspellen.

De directie baseert deze verwachting op de omvang en kwaliteit van de orderportefeuille en positieve marktontwikkelingen. Per eind december vorig jaar had de onderneming aan orders f. 1220 miljoen binnen tegen f. 718 miljoen een jaar eerder. De afgeleverde orders (omzet) stegen van f. 453 miljoen tot f. 557 miljoen. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening uitgedrukt in de omzet nam in 1992 toe van 7,2 naar 8,2 procent.

Halverwege deze maand zal naar verwachting het accountantsonderzoek naar de scheepswerf De Merwede in Hardinxveld-Giessendam zijn voltooid. Daarna moet de voorgenomen acquisitie ke worden afgerond. Deze met de ondergang bedreigde werf wordt door de overneming volledig gered. Het wordt een zelfstandige werkmaatschappij binnen IHC Caland.

De vooruitzichten voor de groep lijken ook voor de nabije toekomst goed. Het is te verwachten dat de exploratie- en veldontwikkelingsbudgetten van de internationale oliemaatschappijen voldoende kansen blijven scheppen voor het boeken van nieuwe opdrachten, in het bijzonder voor het Verre Oosten en WestAfrika. De Nederlandse baggeraars zijn minder scheutig met opdrachten. Om overcapaciteit tegen te gaan, worden slechts verbeteringsoperaties aan de huidige schepen uitgevoerd.

Reageer op dit artikel