nieuws

Hoog bezoek voor KNSM-eiland

bouwbreed

Bij het komende bezoek van koning Boudewijn en koningin Fabiola van Belgie zullen de hoge gasten van koningin Beatrix en prins Claus op 11 mei het KNSM-eiland bezoeken. In het voormalige oostelijk havengebied ligt het KNSM-eiland in het IJ, via een dam met het vaste land verbonden. De helft van het eiland wordt bebouwd naar het stedebouwkundige ontwerp van Jo Coenen. Hierin ontwierp de Belgische architect Bruno Albert een blok sociale woningbouw met 321 sterk gedifferentieerde woningen, bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage. Wilma bouwde het complex voor de woningbouwvereniging Het Oosten. Bewoners spreken wisselend van ‘Amsterdam aan Zee tot ‘Italie aan het IJ’.

Aanleiding daartoe vormt het ronde Barcelonaplein in het centrum van het verder gesloten bouwblok. De woningen grenzen verder aan twee van de buitenwereld afgesloten binnenhoven. De pleinbewoners hebben uitzicht via een opening in de zuidwand van het blok, dat met een transparant hekwerk een ruimtelijke afsluiting suggereert, maar ook het silhouet van de stad laat zien. Het ontwerp van Bruno Albert is het eerste bouwblok dat gereed kwam.

Ernaast verkeert een gelijkwaardig bouwblok in het afbouwstadium. Deze woningen voor de verkoop zijn ontworpen door de Berlijnse architect Hans Kollhoff. Beide blokken geven een goed beeld van de hoge woondichtheid die op het eiland is nagestreefd, als contrast tegenover de winderige en weidse ruimte van het IJ met aansluitend havengebied.

Kees Takkenburg/Mans

Reageer op dit artikel