nieuws

Heijmans overweegt in toekomst notering beurs

bouwbreed Premium

De Verenigde Heijmans Bedrijven bereiden een onderhandse plaatsing van aandelen voor. Daarmee wil het bedrijf, dat voor meer dan 50 procent in handen is van de familie Heijmans, het eigen vermogen versterken. Het uiteindelijke doel vormt het aanvragen van een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs.

“Gedacht moet worden aan institutionele beleggers als Nationale Nederlanden en Aegon die we trachten te interesseren voor een pakket aandelen” , verklaart J.P.M. Janssen RA, lid raad van bestuur Verenigde Heijmans Bedrijven (VHB), bij het toelichten van de resultaten over 1992.

Lange termijn

“We zoeken aandeelhouders die het zien als een lange termijn belegging en niet via het kopen van aandelen het bedrijf eventueel zouden willen overnemen. We verwachten de plaatsing midden dit jaar af te ronden. De volgende stap wordt dan het aanvragen van een notering aan de officiele.

We hebben tot deze ontkoppe ling besloten, normaal gaat men eerste naar de beurs, omdat het beursklimaat op dit moment niet ideaal is.”

VHB heeft in 1992 resultaat en omzet voor het achtste achtereenvolgende jaar zien stijgen. Wel is de groei van de nettowinst in vergelijking met andere jaren duidelijk verminderd. De nettowinst steeg met 2,4 procent tot f.11,57 miljoen. Door de felle concurrentie in met name de gww-sectoren durft Janssen het niet aan om een winstverwachting voor het huidige boekjaar te publiceren.

De omzet steeg van f.835,5 miljoen naar f.972 miljoen.

“Als we slagen de planning aan te houden dan zullen we dit jaar de grens van f.1 miljard passeren” , aldus Janssen.

“Ik wordt niet vrolijk als de omzet stijgt en de winst gelijk blijft.”

Het eigen vermogen is vorig jaar onder meer door een overneming van Bouwgroep Koops gedaald van 26,3 procent naar 22,3 procent van het balanstotaal, het laagste niveau sinds 1989.

Concurrentie

Heijmans heeft last van de ‘helse concurrentiestrijd’ in aannemersland. Op sommige poen maakt men al geen winst meer. Janssen: “Als we de kostprijs eruit ke halen, zijn we heel tevreden. Gelukkig hebben we een eigen vermogen van f.80 miljoen.”

Vooral de divisies beton- en waterbouw en weg- en waterbouw zijn verwikkeld in een felle concurrentiestrijd. Deze twee voor Heijmans belangrijke onderdelen behaalden in het afgelopen jaar een gezamenlijke omzet van f.488 miljoen.

De werknemers van beton- en waterbouw werken aan de uitbreiding van het aantal spoorlijnen bij het Centraal Station in Amsterdam en de bouw van een nieuwe brug over de Waal bij Zaltbommel. “Door bijvoorbeeld speciale financieringsarrangementen te creeeren slagen we erin opdrachten binnen te halen. Zo zijn we als poontwikkelaar actief in de gwwsector. We hebben de infrastructuur voor een logistiekcentrum aangelegd en ke verkopen” , geeft Janssen als voorbeeld om toch aan de omzet te komen.

Ondergronds

Om toch de laatste technieken aan te ke bieden, is het in Rosmalen gevestigde bedrijf gisteren een samenwerking aangegaan met Soletanche Enterprise uit Frankrijk. Het bedrijf uit Nanterre heeft een omzet van ongeveer 2,3 miljard frank.

De nieuwe onderneming, Fundasol genaamd, is gespecialiseerd in funderingstechnieken voor het ondergronds bouwen.

“Het is een strategische alliantie’, aldus Janssen. “Op deze manier krijgen we de techniek in huis, die we uit eigen middelen niet ke financieren.

Het probleem is dat de Nederlandse overheid altijd op de prijs let en er geen vergoeding voor innovaties kent. Via een samenwerking met de Franse bouwer Beugnet halen we weer speciale gww-kennis is huis.”

Reageer op dit artikel