nieuws

FGH gaat verder met het Haagse Beatrixkwartier

bouwbreed Premium

Het po Beatrixkwartier in Den Haag is opgekocht door de FGH Bank uit Utrecht. Op een gisteren gehouden openbare veiling in het Haagse Promenade hotel bracht Belfries I, een onroerend goed-dochter van deze vastgoedbank, een bod uit van f. 72,5 miljoen. Hiermee is voorgoed het doek gevallen voor Juno Properties XVII. De onderneming vertilde zich aan de ontwikkeling van het project.

“We zijn uiterst tevreden dat we eigenaar van het po zijn geworden. De locatie in Den Haag is perfect en de architect van het po, de Amerikaan Pei, is van wereldklasse’, aldus H.M. Lamboo van de FGH Bank. “Als de gemeente Den Haag en de architect akkoord gaan, zullen we de bouw van het complex gaan realiseren.

Het verschil met de vorige aanpak is alleen dat we het po opknippen in drie stukken. We beginnen met het ontwikkelen van 31000m2 kantoorruimte en winkels.”

In een afgeladen zaal van het Haagse Promenade hotel zag de eigenaar van Juno Properties XVII, Pieter Bogaardt, ‘zijn’ po in handen komen van de bank. Beide partijen zijn overigens geen onbekende van elkaar. In eerste instantie zou de FGH Bank een deel van de financiering, groot f. 120 miljoen, op zich nemen. Het totale po vergt een investering van ongeveer f. 550 miljoen. Hiervoor wordt een prestigieus kantorencomplex neergezet van 117000 m2.

“We konden als debiteur onze verplichten niet nakomen.

Voor de FGH Bank zat er dan ook niet anders op dan het po te veilen” , aldus de aangeslagen Bogaardt na afloop.

“We hadden niet meer de financiele adem om met het po verder te gaan. De ingestorte OG-markt en de afwachtende houding van investeerders hebben ons parten gespeeld. Ik ontken dat door slecht beleid Juno onderuit is gegaan. Toen ik het po in 1990 kocht, kon ik niet bevroeden dat de rente zo zou oplopen en de markt zo zou tegenzitten.”

Procedure In de ogen van Pieter Bogaardt, speciaal uit Monaco overgekomen om te tonen dat hij niet is verslagen, is het po vastgelopen op de houding van de Amsterdamse bouwer Hillen & Roosen. Vorige week vrijdag verloor Juno een kort geding dat men tegen deze bouwer had aangespannen.

In ruil voor de bouwopdracht zou deze Nederlandse dochter van Philipp Holzmann voor een aanvullende financiering van bijna f. 27 miljoen zorgdragen.

“We zijn daarvoor zelfs naar de Duitse eigenaar geweest en alles leek in kannen en kruiken. Over de bouwsom van f. 74,9 miljoen hadden we al overeenstemming bereikt. Op eens blijkt dat allemaal niet waar te zijn” , stelt Bogaardt, die wordt bijgestaan door zijn advocaten.

Bodemprocedure “We gaan ons nu beraden of we tegen Hillen & Roosen een bodemprocedure gaan starten.

Bij het faillissement van Juno Properties XVII zal dat misschien door de curator gaan gebeuren.” Volgens de advocaten kan hun client een forse schadevergoeding eisen. De FGH Bank heeft de bouwer niet meegenomen. Volgens de woordvoerder is gekozen voor een openbare veiling om zo van eventuele verplichtingen af te zijn. “Wij ke gaan uitmaken wie dit po gaat realiseren.”

Reageer op dit artikel