nieuws

De Vries wil vangnet voor ongediplomeerde schoolverlater

bouwbreed

Minister De Vries wil dat er een centraal punt komt waar uitvallers van mavo en lager beroepsonderwijs elke maand worden aangemeld. Dat centrale punt, een adviesbureau voor opleiding en beroep, vraagt vervolgens achtergrondinformatie bij de school, praat met de leerling, stelt een diagnose en maakt dan een actieplan. Het adviesbureau kan de leerling ompraten om weer naar de oude, of een nieuwe school te gaan.

De minister maakt zich zorgen over scholieren die zonder diploma een baan zoeken, en vervolgens jeugdwerkgarantiebanen innemen of leven van een uitkering. De minister vindt dat er veel meer moet gebeuren om de jongeren een opleiding te laten afmaken.

Naast het instellen van een centraal punt pleitte de bewindsman voor een beroepskeuzetest en snuffelstages in een bedrijf of het leerlingwezen (werken en een vakopleiding volgen). Jongeren die weigeren om door te leren moeten zo snel mogelijk naar het arbeidsbureau worden verwezen.

Reageer op dit artikel