nieuws

Celstraf geeist tegen frauderende aannemer

bouwbreed

“Jaarlijks komen er in het ambtelijk apparaat van steden met meer dan 100000 inwoners naar schatting honderd gevallen van fraude voor.” Dat verklaarde officier van justitie mr. M. Hoekendijk voor de rechtbank in Utrecht, in de fraudezaak tegen de 41-jarige ex-ambtenaar M. L. en de 61jarige aannemer C. K. Tegen hen werden gevangenisstraffen geeist.

L. was bij het waterleidingbedrijf van de gemeente Amsterdam in dienst als hoofd aanbesteding en uitgifte van werk aan derden. Hij wordt er van verdacht zich door een aannemer te hebben laten omkopen.

Ook verdenkt justitie hem ervan het waterleidingbedrijf van Amsterdam te hebben opgelicht. De officier eiste tegen hem twee jaar gevangenis straf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.

Om opdrachten te krijgen, zou aannemer K. tussen 1986 en 1992 geld en goederen ter waarde van f. 130000 gulden aan L. hebben gegeven. De aannemer voerde de zo verkregen opdrachten van L. uit, waarna hij vervolgens te hoge rekeningen indiende. K. hoorde daarvoor een jaar cel tegen zich eisen, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Volgens mr. Hoekendijk keurde L. op zijn beurt de ingediende rekeningen van K. weer goed. In totaal liepen deze op tot f. 1,2 miljoen. Het tweetal boekte daarop een ‘overwinst’ van f. 400000 en deelde de opbrengst.

L.’s raadsman mr. Wiarde vocht de hoogte van de eis tegen zijn client aan. “L. heeft weer een baan en zou die verliezen zodra hij een gevangenisstraf krijgt opgelegd. Bovendien heeft hij een forse aanslag van de belasting gekregen, waardoor hij zijn huis moet verkopen” , betoogde hij.

De advocaat pleitte voor een straf van zes maanden onbetaalde arbeid.

Namens aannemer K. vroeg verdediger mr. Pasman zijn client een geldboete op te leggen, eventueel in combinatie met een voorwaardelijke straf of maatschappelijke dienstverlening. “Bij een gevangenisstraf komen het voortbestaan van zijn bedrijf en de werkgelegenheid van zijn vijftien werknemers in gevaar” , waarschuwde de raadsman.

De uitspraak is op 27 april.

Reageer op dit artikel