nieuws

Binky stelt trottoirband direct aan de draad

bouwbreed Premium

Op een demonstratieterrein in de gemeente Arkel vormde de ‘Binky’-bandensteller afgelopen week het middelpunt van de belangstelling. Lieden uit de straatmakerswereld en vertegenwoordigers van gemeentelijke overheden lieten zich de mogelijkheden toelichten van dit mechanische werktuig, dat het tillen van de zware betonnen trottoirbanden, bij de straatmaker uit handen moet gaan nemen.

Zonder inspanning wordt met behulp van de Binky een zware trottoirband nauwkeurig aan de draad geplaatst.

Als het aan fabrikanten en constructeurs ligt, zullen straatmakers de bouw in de toekomst niet meer voortijdig verlaten als gevolg van slijtage door langdurige en overmatige belasting. Hoewel de ontwikkelingen op het gebied van mechanisch straten nog van recente datum zijn, wordt het opperen met machines en het mechanisch leggen van klinkerverhardingen al bijna een vertrouwd beeld. Daarmee houden de ontwikkelingen niet op.

Ook het maken van tegelwerk en het stellen van banden begint langzaam aan te groeien in de richting van een machinale aanpak. De straatmaker ontwikkelt zich als handwerksman meer en meer tot een creatief machinebestuurder.

Handmatig Met een elektro-hydraulische bandensteller, ontworpen door ing. Jaap Verschoor uit Gorinchem in samenwerking metmachinefabriek Dijk-Inpijn Engineering BV te Arkel, lijken de dagen van het handmatig stellen van trottoirbanden binnenkort tot het verleden.

Dit apparaat, de Binky, vormt in wezen de mechanische schakel tussen het opnemen van de banden en het stellen ervan aan de draad.

De Binky wordt gemonteerd tegen het vorkenbord van de bandenshovel en vormt op deze wijze een mobiel hijskraantje voor het hanteren van de zware betonnen banden. De horizontale kraanarm is hydraulisch telescopisch in- en uit te schuiven over een totale lengte van 1600mm. De hydraulische armcilinder alsmede de hydromotor van het liertje aan de punt van de kraanarm worden gevoed via de extra aansluiting op de laadschop. Aan de hijsdraad zijn in de handel verkrijgbare klemmen of zuignappen te monteren. Ook is een speciale klem leverbaar die bij het plaatsen van de banden de gespannen draad niet in de weg zit. Deze bandenklem is door zijn instelmogelijkheid universeel toepasbaar op elk type trottoirband van elke hoogte en lengte In Rotterdam waar de Binky al enige tijd aan de praktijk is getoetst.

Bediening van de bandensteller gebeurt met behulp van een knoppenkastje aan een 1,5 meter lange voedingskabel. Daarmee laat het apparaat zich ook bedienen bij het stellen van betonnen kolken, buizen en putringen. De Binky neemt de, met de shovel opgenomen, banden of andere materialen een voor een van het vorkenbord af en stelt die in een arbeidsgang direct aan de draad.

Met de knoppenschakelaar in de ene en de stuurboom van de bandenklem in de andere hand is de bedieningsman in staat zonder enige inspanning de zware trottoirbanden in positie te dirigeren en te plaatsen.

Bij het beproeven van de bandensteller blijkt dat voor het ophalen van bijvoorbeeld een pakket van 15 banden 18/20 x 25x100cm en het stellen ervan op een daartoe voorbereide zandbaan, maximaal twintig minuten wordt gevraagd.

Het hijsvermogen van het apparaat is afgesteld op een veilige werkbelasting van 300 kg. Indien meer hefkracht wordt gewenst is verhoging tot boven de 400 kg mogelijk.

Reageer op dit artikel