nieuws

Amerikaanse bouw boekt minder werk

bouwbreed

De bouwactiviteiten in de Verenigde Staten zijn in februari met 6% gedaald, zo meldt F.W. Dodge. De Dodge Index die wordt bijgesteld voor de invloed van de seizoenen zakte daardoor naar 95, vergeleken met een stand van 101 in januari.

Een belangrijke reden voor de daling was de teruggang in de wisselvallige publieke sector:de activiteiten daalden daar met 17% vergeleken met januari. Dat is echter een beetje vertekend beeld, want in januari was het uitzonderlijk druk geweest in deze sector als gevolg van de aanbesteding van een aantal grote utiliteitspoen. Als de utiliteitsbouw buiten beschouwing wordt gelaten, dan is de daling nog maar 5%, en dat is niet uitzonderlijk voor deze sector.

Bovendien heeft de bouwindustrie goede hoop, dat het drukker zal worden in de utiliteitsbouw als de economische voorstellen van president Clinton eenmaal door het Congres zijn aangenomen. Bij dat pakket maatregelen is ook een aantal voorstellen om meer overheidsgeld te steken in het herstel van de infrastructuur in de Verenigde Staten.

De woningbouw stagneerde in februari, de activiteiten daalden daar met 5%, vooral omdat de aanbesteding van nieuwe eengezinshuizen terugliep.

Ook in deze sector hoopt men op vernieuwde activiteiten. Als de winter eenmaal definitief voorbij is, wordt ongetwijfeld het effect merkbaar van de ongekend lage hypotheekrentes.

Alleen bij de utiliteitssector was 2% meer werk, vooral als gevolg van een flinke toename in de scholenbouw, de bouw van meer winkels en het begin van de bouw van een conventiecentrum in Orlando, Florida.

Na de eerste twee maanden van 1993 is de totale bouwactiviteit 4% minder dan een jaar geleden, $32,9 miljard tegen $34,4 miljard. In twee streken was een opvallende terugval:het noordelijk-centrale deel van de VS toonde een teruggang met 19%, in het westen was het 16% stiller dan in 1992. In het noordoosten was 2% meer activiteit, en in het zuidelijk-centrale deel van het land steeg de activiteit met 4%.

Het was uitzonderlijk druk in het zuidelijk deel van de VS aan de Atlantische kust, daar werd 15% meer gewerkt.

Reageer op dit artikel