nieuws

Alternatief regenwoudhout heet Jarrah

bouwbreed

Jarrah is een houtsoort uit Australie. Het is volgens Bruynzeel een prima alternatief voor het hardhout uit het tropisch regenwoud. Doordat dit Jarrah niet tot de bedreigde houtsoorten hoort, kan iedereen die dit wenst zonder gewetenswroeging een parketvloer van dit materiaal aanschaffen.

Jarrah, Eucalyptusmarginata, is een hard en moeilijk ont–vlam–baar hout. De kleur is afwisselend diepbruin tot zalmrose. De porien van het hout lijken op die van Merbau, doch zijn wat fijner van structuur.

Wat betreft de hardheid bevindt Jarrah zich in de boven ste schaal van Brinell. De hardheid is gemiddeld 5,3. In vergelijking:eiken heeft een hardheid van ongeveer 3,7.

AB Gustav Kahr brengt als eerste fabrikant van parketvloeren deze Jarrahvloer op de markt. In Nederland gebeurt dit door Bruynzeel Vloeren te Roosendaal. De parketplaten hebben standaard een breedte van drie stroken van totaal ongeveer 300 mm. Het geprefabriceerde parket heeft een dikte van 15 mm.

Jarrah wordt niet bedreigd, omdat produktie en kap in Australie gecontroleerd geschieden.

Reageer op dit artikel