nieuws

‘ABS Eurospan komt afspraken niet na

bouwbreed

“Mijn vertrouwen in ABS Eurospan Benelux BV is vrijwel tot het nulpunt gezonken.” Dat zegt de heer Van Leeuwen van de dienst Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Leiden. Zijn voornaamste grief is dat gemaakte afspraken niet worden nagekomen.

Van Leeuwen bevestigt dat het heel lang geduurd heeft alvorens de tekeningen voor de fundering van de nieuwbouw voor het Sylvius-laboratorium konden worden goedgekeurd.

“We konden dat niet doen, omdat de door Van Meijeren gemaakte wapeningberekening niet klopte met de tekeningen. Om het werk niet te stagneren hebben wij dat toen zelf allemaal aangepast.

Anders hadden we de bouw gewoon moeten platleggen.

En dat wilden we nou ook weer niet. Het gaat immers om een belangrijk project” , zegt hij.

Tot op heden wacht Van Leeuwen op de tekeningen voor de overdekking van het atrium en van de technische installaties. “Die hadden er allang moeten zijn. Kennelijk lukt het niet een adviesbureau te vinden dat die tekeningen wil maken” , stelt hij vast. Hij wil liever geen uitspraak doen over de handel en wandel van Fibomij en ABS Eurospan: “Maar het zou mij niet verbazen als het blijkt te gaan om bedrijfjes die balanceren op de grens van het toelaatbare. Dat het in Leiden nu zo falikant misloopt verbaast me echt niet. Er is een akkefietje aan de gang. Dat staat vast” .

Van Leeuwen vertelt in zijn hele loopbaan nog nooit zoiets te hebben meegemaakt.

“Op 23 februari ben ik gebeld door Van Meijeren over de voortgang van het po. Er zou volgens hem een spoedarbitrage komen in de eerste week van maart. Daarna zou er een andere aannemer op het werk worden gezet. En er zou een nieuwe uitvoerder komen. Die had hier twee weken geleden al moeten zijn.

Nou, ik heb nog niemand gezien” .

Niets dan lof heeft hij over bouwbedrijf De Kempen: “Ik heb geen klachten over die aannemer. Wat hij gebouwd heeft is goed. Er zit alleen een lek in de kelder.”

Directeur Denier van het bouwbedrijf beaamt dit. Volgens hem is de onderaannemer die dit onderdeel van het werk heeft uitgevoerd (Mulder Betonbouw) bereid om dit euvel te verhelpen.

“Maar dat bedrijf wil dan eerst de f. 316000 betaald krijgen waarop het nog steeds zit te wachten…”

Reageer op dit artikel