nieuws

Wereldhave loopt averij op in Engeland en de VS

bouwbreed Premium

Het onroerend-goedbeleggingsfonds Wereldhave, het op een na grootste in Nederland, heeft het eigen vermogen vorig jaar opnieuw met enkele honderden miljoenen guldens zien dalen. Niet alleen zakte het directe beleggingsresultaat naar f.85,2 miljoen (1991:f.92,8 miljoen), maar ook behaalde Wereldhave een negatief indirect beleggingsresultaat van f.324,6 miljoen.

Wereldhave heeft een flinke tik gekregen van de malaise op de onroerend-goedmarkten.

Het fonds bezit veel gebouwen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Door de recessie in die landen is de leegstand sterk toegenomen en staan de huuropbrengsten onder druk.

Vooral het Verenigd Koninkrijk zorgt voor problemen. In dat land heeft Wereldhave volgens de laatste cijfers 23 procent (1991:29 procent) van zijn portefeuille ondergebracht. De val van het pond sterling vorig jaar had een sterk negatieve invloed op het indirecte beleggingsresultaat.

Volgens woordvoerder P.C. Neervoort is de daling van het pond hard aangekomen. Wereldhave moest daardoor een verlies accepteren van ruim f.100 miljoen.

Wereldhave ziet al enkele jaren het vermogen verminderen door de onrust op de valuta markt en de malaise op de onroerend-goedmarkten. Naar verwachting zal hierdoor het eigen vermogen eind 1992 uitkomen op ongeveer f.1,2 miljard. Het fonds zou graag dat verzwakte eigen vermogen opkrikken door een emissie van tussen de f.300 miljoen en f.500 miljoen. Begin 1992 werd bekendgemaakt dat er een emissie voorbereid zou worden. Een half jaar later konden de emissieplannen in de ijskast door het zwakkere beursklimaat.

Ook nu zijn de vooruitzichten nog steeds slecht, zo lacckoat Neervoort weten. “Het beursklimaat is nog steeds niet goed. Een aandelenuitgifte is moeilijk. Kijk maar naar de emissie vorig jaar van Fugro.

Die is ook mislukt.”

Reageer op dit artikel