nieuws

Volvox Iberia te water

bouwbreed

Aan de werf van IHC Holland is afgelopen week de sleephopperzuiger Volvox Iberia van baggerbedrijf Van Oord ACZ te water gelaten.

De naam Volvox Iberia had het schip kort daarvoor gekregen tijdens een feestelijke doopplechtigheid die werd verricht door mevrouw M.I.

van Oord-van Putten, echtgenote van adjunct-directeur J.G. van Oord. Verwacht wordt dat de zuiger in mei 1993 officieel aan de nieuwe eigenaar zal worden overgedragen.

De Volvo Iberia is een dubbelschroefs sleephopperzuiger met aan stuurboordzijde een zuigbuis. In het voorschip is een standaard IHC-baggerpomp geinstalleerd die door middel van een elektromotor wordt aangedreven. De te bereiken baggerdiepte bedraagt 25 meter en met verlengde buis zelfs 35 meter.

In het laadruim is een verstelbare overvloeikoker gemonteerd, waarmee de maximum inhoud kan worden ingesteld tussen 2760 en 5700 m3, afhankelijk van de soort lading en gewenste diepgang.

Het lossen van de lading kan gebeuren ofwel door het openen van twee rijen van negen enkele bodemdeuren of met behulp van een eigen leegzuiginrichting. Daarvoor is in het achterschip een aparte bag gerpomp geplaatst. De persleiding mondt uit over de boeg en is te koppelen op een drijvende leiding.

Het 97,10 meter lange en 19,20 brede schip biedt accomodatie voor 24 personen.

Brug en onderkomens bevinden zich op het voorschip. Een rijdende dekkraan met een hijsvermogen van 15 ton bedient het gehele schip achter het dekhuis.

Het totaal geinstalleerd vermogen van de Volvox Iberia bedraagt 13720 kW. Met een beschikbaar voortstuwingsvermogen van 2 x 3539 kW bereikt het schip een maximum vaarsnelheid van 13,8 knopen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels