nieuws

Verwarmen vloer als middel tegen krimpscheuren

bouwbreed

De aansluiting van een betonnen wand op een betonnen vloer of opstand is niet altijd vloeistofdicht. Door het temperatuurverschil tussen de reeds verharde vloer en de gestorte specie ke krimpscheuren in de voet van de wand ontstaan.

De Duitse combinatie Arbeitsgemeinschaft Klarwerk Wassmannsdorf, bestaande uit Wayss en Freitag AG te Schenmkendorf en Hochtief AG te Berlin-Brandenburg en Hochtief Ingenieurtiefbau GmbH te Potsdam, heeft hiervoor een oplossing gevonden. Bij de bouw van de installatie voor waterzuivering te Wassmannsdorf bij Berlijn wordt niet alleen de wand gekoeld, maar ook de vloer wordt verwarmd tijdens het verharden van de wand. Het koelen en verwarmen gebeurt met water door in de constructie ingestorte buizen.

In Nederland komt het koelen van vers gestort beton al voor, bijvoorbeeld bij de bouw van het nieuwe NS-station te Schiphol. De Arbeitsgemeinschaft verwacht door het verwarmen van de vloer elk risico op krimpscheuren uit te sluiten. De wanden van de bassins van de waterzuiveringsinstallatie moeten uiteraard zeer vloeistofdicht zijn.

Reageer op dit artikel