nieuws

Trappenfabrikanten dringen oplosmiddelen terug

bouwbreed Premium

Fabrikanten van binnentrappen zullen het verbruik van organische oplosmiddelen verminderen met bijna 85%.

In april sluit de Sectie Binnentrappen van de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten een overeenkomst met minister Alders om dit te bevestigen.

De zestien bedrijven die bij de sectie zijn aangesloten vertegenwoordigen in ons land 99% van de totale produktie van binnentrappen.

Met de overeenkomst gaan ze aanzienlijk verder dan de doelstelling van het Po Koolwaterstoffen 2000. Dit heeft tot doel om het oorspronkelijke gebruik aan organische oplosmiddelen (niveau 1981) met gemiddeld 50% terug te dringen.

Volgens de fabrikanten realiseren zij met de maatregel een jaarlijkse reductie van zon 85 ton oplosmiddel. Zodra de partijen de overeenkomst hebben gesloten, krijgen de fabrikanten nog zes maanden de tijd om aan de afspraak te voldoen.

Verplicht Minister Alders heeft zich voorgenomen om de overeenkomst in een wettelijke maatregel vast te leggen. Dit stelt het gebruik van oplosmiddelarme verf verplicht voor de betreffende branche. Het is de bedoeling dat de maatregel per 1 januari 1995 in werking treedt. En dan is hij van toepassing op alle fabrikanten van binnentrappen.

Aansluitend op de overeenkomst wil de minister aan opdrachtgevers in de bouw vragen ermee rekening te houden bij het opstellen van bestekken.

Reageer op dit artikel