nieuws

Spaanse minister komt met plan infrastructuur

bouwbreed

De Spaanse minister J. Borrell van Openbare Werken en Transport wil dat er in de komende vijftien jaar zon f. 283 miljard wordt uitgegeven aan de infrastructuur. De bewindsman zegt in april het bijbehorende plan aan het parlement te ke overhandigen. Tot aan 2007 moet het ‘Plan Director de Infraestructuras’ (PDI) voorzien in de aanleg van ruim 5000 km autosnelweg.

Bilbao Het geld gaat verder op aan de bouw van twee lijnen voor supersneltreinen van en naar Frankrijk. Op dit moment telt Spanje ongeveer 470 km hogesnelheidslijn tussen Madrid en Sevilla. Madrid wil deze lijn via Saragossa en Barcelona naar Frankrijk leiden. In de komende vijftien jaar volgt verder de aanleg van de lijn SaragossaIrun die in een aansluiting voorziet van de Baskische stad Bilbao. Daarmee ontstaan twee aansluitingen op het Franse spoorwegnet. Het PDI hecht tevens grote waarde aan de verbetering van de spoorwegen om en in de grote steden. Aanvullende werken moeten de bestaande lijnen geschikt maken voor treinen die 200 km per uur of meer ke afleggen.

Andere infrastructurele poen zijn de aanpak van de havens, de vliegvelden en de watervoorziening. De investering hiervoor beloopt ruim f. 65 miljard. Borrell kijkt voor de financiering van zijn plan naar de gemeenten en de autonome regios, naar de EG en naar de gebruikers van de voorzieningen.

Reageer op dit artikel