nieuws

Schilders krijgen alsnog meer vakantiegeld

bouwbreed Premium

Tientallen schilders bij een drietal bedrijven in het land krijgen alsnog het totale vakantiegeld uitbetaald waarop ze recht hebben. Dat is het gevolg van een uitspraak door drie kantonrechters over de hoogte van de voor die werknemers geldende schilderszegels.

De zaken werden aangespannen door de bouwbond FNV omdat de betreffende bedrijven zegels van te geringe waarde aan hun personeel gaven.

In de cao voor het schilders- en afwerkingsbedrijf is vastgelegd dat de zegelwaarde berekend moet worden over het garantieloon plus eventuele prestatietoeslag.

Nu komt het nogal eens voor dat schilders ‘in tarief’ werken.

Dat wil zeggen dat de werkgever de schilder een bedrag in het vooruitzicht stelt voor elk uur dat een klus in minder tijd is afgerond dan de tijd, die er normaal gesproken voor zon werk staat.

In de loop van 1991 bereikten de bond berichten dat enkele schilkdersbedrijven hun werknemers in tarief lieten werken, maar de tariefuren niet meetelden bij de berekening van de vakantiezegels. De bouwbond FNV heeft daarop vijf rechtszaken aangespannen, twee daarvan samen met de bouwbond CNV.

Inmiddels is in drie zaken vonnis gewezen. De bedrijven Terpstra BV Makkum, S&O Dronten BV en Heij Schilders BV Amsterdam dienen hun personeel – in een geval zelfs met terugwerkende kracht tot het begin van de cao-periode mei 1991- ook over de tariefbeloning vakantiegeld uit te betalen.

Reageer op dit artikel