nieuws

Restauratie van Noorderkerk begint binnenkort

bouwbreed Premium

Het college van B en W in Amsterdam hebben ingestemd met restauratie van de Noorderkerk. Uit de beschikbare gelden voor restauratie worden in 1996, 1997 en 1998 in totaal f.5,1 miljoen beschikbaar gesteld, terwijl binnenkort de beslissing valt over en bijdrage uit het budget voor 1999. De totale bouwsom van de restauratie wordt geschat op f.10,9 miljoen. In april wil men beginnen met deze kostbare restauratie, waaraan de hervormde gemeente zelf f.4 miljoen bijdraagt. Na de restauratie ligt het in de bedoeling dat een deel van het kerkgebouw voor uiteenlopende bijeenkomsten in gebruik wordt genomen, waarbij zowel aan congressen, muziekuitvoeringen als tentoonstellingen wordt gedacht. Ook wordt de gemeentelijke archeologsiche dienst van Amsterdam in bijgebouwen van de kerk gevestigd en krijgt daarbij de beschikking over een permanente expositieruimte. De kerk maakt deel uit van vier zeventiende eeuwse stadskerken die achtereenvolgens werden gebouwd:de Zuiderkerk, de Noorderkerk, de Westerkerk en de Oosterkerk, die tussen 1611 en 1671 gereed kwamen.

Het ontwerp van de Noorderkerk is vermoedelijk van Hendrick de Keyser. In opdracht van de hervormde gemeente maakte architect Walter Kramer het ontwerp voor de restauratie.

Reageer op dit artikel