nieuws

Projectontwikkelaars zien het noorden niet zitten

bouwbreed

Er valt voor poontwikkelaars buiten het westen van Nederland geen droog brood te verdienen. Dat is althans de mening J.G.A. Geerlings, directeur van Geerlings Vastgoed BV in Deventer.

Sinds eind tachtiger jaren trekt Geerlings Vastgoed zich uit het noorden, oosten en zuiden van het land terug en richt zich steeds meer op de Randstad. Alleen in Groningen-stad heeft het bedrijf nog twee woningpoen lopen. “Ons po met koopwoningen in Heerenveen is rampzalig verlopen. Daar hebben we aanzienlijke verliezen op geleden.

Alleen door prijsverlagingen konden we kopers uiteindelijk overhalen” , vertelt Geerlings.

Een derde complex -nu opnieuw met huurwoningen- durfde Geerlings niet aan. Het geluk voor deze poontwikkelaar is dat de gemeente Heerenveen bereid is af te zien van een schadevergoeding van f. 100000. Contractueel was vastgelegd dat bij het niet nakomen van de verplichtingen dit bedrag moest worden betaald.

‘Uiterst kien’

Voor plaatselijke aannemers die “uiterst kien produceren”

ziet Geerlings evenwel voldoende mogelijkheden om in de regio te opereren. “Als poontwikkelaar staan wij wat verder van het uiteindelijke produkt af. Als je dan niks aan het geheel toevoegt, moet je opstappen want anders ben je parasitair bezig.”

Ten aanzien van de parasitaire functie krijgt Geerlings gelijk van zijn collega P. van der Muur van de Poontwikkeling- en Bemiddelingsmaatschappij Noppert in Heerenveen, een dochteronderneming van het gelijknamige bouwbedrijf.

“Met name beleggers staan niet te trappelen om in de regios hun geld in onroerend goed te steken” , vertelt Van der Muur. “Het rendement is in de regel te laag. Zeker ten aanzien van commercieel onroerend goed zoals kantoren is men in de regio uiterst voorzichtig. Door de economische malaise is het momenteel helemaal slapjes.”

In de regel is het voor een pro jectontwikkelaar lucratiever om in de Randstad te bouwen dan in de regios, waar de prijzen voor woningen veel lager zijn, meent ook directeur A.J.

Rietman van Bemog Projektontwikkeling BV in Kampen.

“Rekenvoorbeeld:Dezelfde twee-onder-een-kap-woning met garage bouw ik in het westen voor f. 280000 terwijl je die in het noorden voor maar f. 190000 kunt neerzetten.”

Juiste plekken Ook Rietman ziet voor met name regionaal opererende projectontwikkelaars nog mogelijkheden. “Alleen als je in de regio de juiste plekken vindt, kun je een best belegde boterham verdienen. Grotere bouw projecten komen in het noorden amper meer voor. Niet alleen vanwege de economische situatie, maar ook omdat de vraag naar woningen in het noorden is afgenomen. Het is allemaal veel kleinschaliger geworden.”

Woordvoerster M.C. Oude Veldhuis van de organisatie van projectontwikkelaars Neprom in Den Haag nuanceert het standpunt van Geerlings.

“Uiteraard hangt een en ander van de aard van het bedrijf af, maar er zijn verschillende grote poontwikkelaars die het uitstekend doen in de regio. Al moet ik erkennen dat het verschil tussen het westen en de andere regios wel erg groot is” , aldus Oude Veldhuis.

Reageer op dit artikel