nieuws

Parallel-systeem rekent het snelst

bouwbreed

IBM Nederland NV te Amsterdam kondigt een nieuw computersysteem aan, met acht tot vierenzestig processoren, die tegelijkertijd en naast elkaar rekenen. Het is de IBM9076SP1, bestuurd door een RISC Systeem/6000, volgens IBM een van de snelste rekensystemen ter wereld.

De parallelle processoren vormen gezamenlijk een enkelvoudig systeem. De besturingssoftware is AIX. Elke processor krijgt maximaal 256Megabyte geheugen en 2Gigabyte diskruimte ter beschikking. Het resultaat is een machine voor wetenschappelijke berekeningen met een rekensnelheid van 8Gigaflops.

IBM verwacht veel belangstelling voor de IBM9076-SP1, ook vanuit de bouw. Het rekenen met paralelle processoren met elk een eigen geheugen is aantrekkelijk zowel bij het architectonisch als bij het constructief ontwerpen, in het eerste geval voor animatie en visualisatie, in het tweede voor het maken van constructieve berekeningen. Het nieuwe systeem komt ter beschikking in september.

Reageer op dit artikel