nieuws

Oce rekent op toename papieren informatie

bouwbreed

Oce verwacht dat het gebruik van papier voor de overdracht van informatie zal blijven toenemen.

Het bedrijf houdt het daarom op het ontwikkelen en produceren van kopieerapparaten, printers, plotters en scanners. Tijdens de vakbeurs Cebit te Hannover presenteert Oce een dertigtal nieuwe apparaten, waaronder een fax voor tekeningen op A1-formaat, een digitale printer en een kopieerapparaat voor grote formaten.

Met de ‘core business’ van Oce

is te zorgen, dat informatie op papier kan worden gezet. Dat werd nog eens onderstreept op een persconferentie bij Oce te Venlo, ter gelegenheid van de introductie van een reeks nieuwe kopieerapparaten, printers, plotters en scanners. “Papier verdwijnt niet.

Dat een deel van de informatie tegenwoordig elektronisch wordt opgeslagen en uitgewisseld heeft wel gevolgen. Maar omdat de hoeveelheid produktdocumentatie tot 2000 zal verdrievoudigen, groeit niet alleen de markt voor elektronische systemen, maar ook die voor het op papier zetten van informatie’, aldus M.J.M. Waaijer, product planning manager bij Oce Engineering Systems. Hij weet zich daarbij ondersteund door de uitkomsten van een onderzoek naar de trends tot 2010, in samenwerking met het Stanford Research Institute.

Digitaal Er zijn wel wezenlijke veranderingen gaande. Het voor de bouw zo vertrouwde diazolichtdrukken neemt na een lichte groei in de jaren tachtig nu toch echt af. En het aandeel van ‘hard copies’ van digitale originelen, het afdrukken van elektronische informatie op papier, neemt toe. Technische tekeningen worden steeds vaker met de computer vervaardigd en bewerkt, en daarna met plotters en printers op papier gezet.

Ook neemt de behoefte toe aan het ‘vertalen’ van informatie op papier naar digitale vorm, voor elektronische opslag, bewerking of verzending. Oce

biedt daarvoor een reeks digitizers en scanners voor het vervangen van getekende informatie door bits en bytes. Er is keuze uit maar liefst 35 vormen van opslag (‘formats’), zoals DIF, TIFF’s, HPLG, RLC en CCITT3 en 4, passend bij de verschillende soorten software. Oce houdt zich overigens niet bezig met het ontwerpen van zulke ‘formats’, maar past zijn apparatuur aan aan de bestaande hard- en software.

Archief Ondanks de trend naar digitale opslag blijft het papieren archief bestaan. Uit het onderzoek van Oce en het Stanford Research Institute komt naar voren, dat in 2000 in West-Europa 40 en in de USA 50% van de archieven elektronisch zal zijn, zogenoemde Engineering Document Management Systems (EDMS). Oce speelt hierop in door de ontwikkeling van digitale printers en plotters, geschikt voor het op papier zetten van elektronische data.

Een voorbeeld is de nieuwe Oce7700 laserprinter. De 7700 heeft een snelheid van twaalf afdrukken van A1-formaat ofwel 10 meter per minuut, is te koppelen aan een netwerk van CAD-werkstations en een digitaal archief.

Bij de 7700 past een vouw- en sorteermachine, die de snelheid van de printer moeiteloos bijhoudt. Hetzelfde geldt voor de bijbehorende (nog niet

erbare) scanner. Verkleinen en vergroten is mogelijk van 40 tot 400%, in stappen van 0,1%.

Via de scanner ke bestaande tekeningen in digitale vorm in het archief worden opgeslagen. De Oce7700 wordt geleverd met Centronics, Dataproducts parallel, RS232 serieel en Versatec Greensheet interface.

De ‘formats’ waarin de tekeningen ke worden aangeleverd zijn HPGL, Calcomp, VRF, CCITT, CALS, TIFF en ASCII. De printer beschikt zelf over 32 Mbyte geheugen.

Reageer op dit artikel