nieuws

Mini-graver SOMA voor werk in kleine ruimten

bouwbreed Premium

De SOMA is een nieuwe minigraafmachine die wordt gebouwd door de Duitse fabrikant Soma te Alzenau. Op dit moment heeft men twee uitvoeringen geintroduceerd, de SB15 en de SB15K. Deze mini-graafmachines hebben een eigen gewicht van 1,5 ton. De buitenafmetingen zijn zodanig, 2160 x 980 x 2565 mm, dat deze machine in het bijzonder geschikt is voor werkzaamheden in kleine ruimten.

Het zwenkbereik van de lepel bedraagt 50 graden naar links en 45 graden naar rechts. Als krachtbron heeft men gekozen voor de watergekoelde drie-cilinder Lombardini-motor die een opbrengst heeft van 12 kW. Daarnaast is deze motor bekend om zijn lage emissies op het gebied van uitlaatgassen en geluid.

Ondanks zijn geringe afmetingen is de SOMA een volwaardige mini-graafmachine die is uitgerust met een extra hydraulisch systeem voor de aandrijving van optioneel te leveren uitrustingsstukken en een dozerblad die aan de achterzijde is opgebouwd.

Om oververhitting tijdens langdurige werkzaamheden te voorkomen zijn beide machines tevens voorzien van een koeler ten behoeve van de hydraulische olie.

De cabine is te vergelijken met andere mini-graafmachines, met andere woorden redelijk comfortabel en overzichtelijk.

De cabine van de SOMA is daarnaast standaard uitgerust met een verwarming en een verstelbaar open dakluik. Zelfs een radio behoort tot de standaard uitrusting.

Reageer op dit artikel