nieuws

Met Bofort is bevestiging dakbedekking goed te berekenen

bouwbreed Premium

BDA Buro Dakadvies heeft Bofort ontwikkeld, een computerprogramma voor het berekenen van het aantal bevestigingen van platte dakbedekking, om windbelasting in voldoende mate te ke weerstaan. Met het van kracht worden van het Bouwbesluit in oktober 1992 heeft het begrip normering weer inhoud gekregen. Er worden via de NENnormen eisen gesteld aan het produkt en aan het bestek en de diverse berekeningen. Het programma Bofort is daarop geent en gebaseerd op de ter zake doende gegevens in NEN 6702, NEN 6707 en het ontwerp NPR 6708. Behalve dat met het programma het aantal bevestigingspunten wordt bepaald aan de hand van inge voerde gegevens over het dak en de te gebruiken materialen, geeft het programma tevens de mogelijkheid, vijf soorten bevestigingssystemen te controleren en te vergelijken.

Daarbij valt vast te stellen in hoeverre ze voldoen aan de windbelastingseisen. Behalve dat door het werken met het computerprogramma tijdwinst wordt geboekt, is vooral van belang, dat de kans op foute berekeningen hiermee aanzienlijk wordt verminderd. “De berekening is vooral moeilijk in geval dakbedekking samengaat met een isolatiepakket.

Dan is de meest economische mechanische bevestiging haast niet zonder een computer te berekenen” , aldus BDA Buro Dakadvies BV te Gorinchem.

Reageer op dit artikel