nieuws

Interesse uit buitenland voor de Erasmusbrug

bouwbreed

Voor de bouw van de Erasmusbrug in Rotterdam hebben zich buitenlandse aannemers aangediend. Van de 31 geinteresseerde aannemers komen er vijf uit het buitenland. De eenpyloonsbrug, in de volksmond De Zwaan genoemd, moet het centrum van de stad verbinden met de linker Maasoever.

Dat niet-Nederlandse aannemers deze brug willen bouwen, heeft te maken met Europese richtlijnen. Overheden die (bouw)poen willen aanbesteden die de somma van 5 miljoen Ecu te boven gaan, dienen dat internationaal bekend te maken. De basisprijs van de totale brug -volgens prijspeil 1991- bedraagt ongeveer f.365 miljoen. Maandagmiddag maakte V en W bekend hiervan f.166 miljoen voor zijn rekening te nemen. De rest van het geld moet de gemeente Rotterdam bijdragen. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) hoopt dit geld te krijgen uit de ontwikkeling van de Kop van Zuid.

Betrokken woordvoerders weigeren in deze fase van aanbesteding aan te geven welke buitenlandse bedrijven het betreft. Om een “zekere eerlijkheid” bij de gunning op 16 april te krijgen, worden ook namen van de Nederlandse aannemers niet vrijgegeven. Gisteren werd in ieder geval duidelijk dat de RDM heeft ingetekend op het onderdeel staalbouw. De woordvoerder van dit bedrijf weigert aan te geven of dat is gedaan met een andere partner. “Maar we hebben niet ingetekend voor het gecombineerde bestek.”

De Erasmusbrug, onderdeel van de ontsluiting van de Kop van Zuid, kent drie bestekken. Een voor staalbouw, de andere voor het betongedeelte en een gecombineerd bestek. Volgens de gemeente Rotterdam moet eind mei, begin juni worden begonnen met de bouw van de brug. Als eerste zal midden in de Nieuwe Maas worden begonnen met de aanleg van de bouwput voor de pyloon. Verkeer en Waterstaat draagt in totaal bijna f.300 miljoen bij aan de ontsluiting van linker Maasoever, beter bekend als de Kop van Zuid. De totale kosten voor de infrastructuur zijn geraamd op f.603 miljoen.

Reageer op dit artikel