nieuws

In Hervormd Nederland een artikel over miljonairs …

bouwbreed

In Hervormd Nederland een artikel over miljonairs in Nederland. Hans Lormans heeft met zijn boek Zes Nullen en meer, miljonairs in Nederland, een genuanceerdere kijk op miljonairs in Nederland willen geven. “Over het algemeen gaat het om hardwerkende mensen met een sterk verantwoordelijkheidsbesef die op een goede manier met hun geld omgaan.”

Volgens de 27-jarige schrijver nemen mensen te weinig initiatieven om maatschappelijk succes te behalen. “Als je plannen hebt, onderneem dan iets.”

der vindt hij dat er te weinig respect bestaat voor de in totaal 80000 rijkere Nederlandse burgers, van wie de helft overigens niet bij de belastingsdienst staat geregistreerd.

Een tekort van f. 4 miljoen liet voormalig directeur van het Haags Gemeentemuseum Rudi Fuchs achter toen hij naar het Stedelijk Museum van Amsterdam vertrok. Een groot deel van het geld zou zijn opgegaan aan dure buitenlandse reizen.

De Groene Amsterdammer meldt dat Fuchs voor zijn aanstelling bij het Haags museum ook het Eindhovense Van Abbemuseum achterliet met een tekort van f. 1,7 miljoen, waaronder een restaurantrekening van f. 60000. Financiele kwesties zijn duidelijk niet zijn sterkste punt.

“Ik heb misschien ook niet het talent voor die kant van een organisatie’, aldus de artistieke leider. Het wegwerken van het tekort van f. 0,5 miljoen in Amsterdam kan dus nog een probleem worden.

Een van de manieren om rente-inkomsten voor de Nederlandse fiscus verborgen te houden is het spaargeld op een buitenlandse bank te zetten.

“Het is lucratief om je geld in het buitenland vast te zetten” , aldus Mark Meijering, een Nijmeegse belastingadviseur die zijn klanten dan ook adviseert om te sparen over de grens.

HP/De Tijd meldt dat in Kleef, net over de grens bij Nijmegen, zeker een kwart van de bankrekeninghouders Nederlander is. Alleen al bij de Sparkasse, de grootste bank in de Duitse grensplaats, zou dat spaarbedrag zon f. 300 miljoen bedragen. Volgens een onderzoek van CBS zou het spaargeld op Duitse en Belgische rekeningen tien jaar geleden zon f. 65 miljard bedragen. De grotere spaarbedragen verdwijnen richting Luxemburg en Zwitserland.

Op 25 maart zal Luc van den Brande als volwaardig regeringsleider in Den Haag worden ontvangen. In Elsevier uit de Vlaamse minister-president zijn hoge verwachtingen: “Ik hoop dat we tot substantiele akkoorden komen over de infrastructuur, mobiliteit, milieu, de hele problematiek van de waterverdragen.”

Volgens Van den Brande zou ook een gemeenschappelijke visie over onderwijs, cultuur en wetenschapsbeleid een versterking van de posities op de Europese Raad betekenen.

Over het terugdringen van het opgekomen racisme in Vlaanderen is hij optimistisch. “Het zal misschien nog twee verkiezingen duren, wat op zich natuurlijk heel triest is, maar er komt een dag dat het Vlaams Blok teruggewezen wordt tot een onooglijke splinter.”

Reageer op dit artikel