nieuws

Hydraulische minikranen worden nieuwe trend in Japanse bouw

bouwbreed

Tot voor kort was Komatsu internationaal voornamelijk bekend om zijn grondverzetmaterieel, met name de hydraulische graafmachines.

Hydraulische minikranen, een nieuwe trend op de Japanse machinemarkt, vormen echter geleidelijk aan een steeds interessanter produktiedeel. De 50 tot 100 stuks die momenteel jaarlijks worden vervaardigd vormen evenwel nog slechts 1% van de totale omzet.

De Japanse fabrikant ziet momenteel nog weinig aanleiding zijn minikraan voor export vrij te geven, zodat Komatsu-kranen zeker op korte termijn nog niet op de Europese markt zijn te verwachten. Ook door Komatsu wordt met de ontwikkeling van dit type hydraulische kraan ingespeeld op een in Japan reeds geruime tijd bestaande groeiende vraag naar minikranen. En het is niet ondenkbaar dat ook die trend, zoals dit het geval was met de minigravers, ooit naar de Europese markt zal komen overwaaien.

Het succes dat andere producenten van machines al eerder hadden met minikranen was voor Komatsu aanleiding zich naar die markt te bewegen. De beslissing over te gaan tot seriematige produktie van een kleine mobiele hijskraan viel in 1991 toen de eerste Komatsu minikraan van het type LW80 goed werd ontvangen en in Ja pan in totaal 250 minikranen werden verkocht:een verkooptoename van 80% in vergelijking met het jaar daarvoor.

De in Tojiki gevestigde Komatsumec Moka-fabriek, heeft nu twee nieuwe minikranen gelanceerd, de 8 tons LW80 en de 4,9 tons LW80M, verbeterde versies van het in 1991 gelanceerde model. Momenteel concentreert de vraag naar minikranen zich voor 80% op de mobiele machines terwijl het voor de resterende 20% om rupsuitvoeringen gaat.

Een van de eerste fabrikanten, die in Japan de markt van minikranen betraden, was overigens Kobelco die eind vorig jaar nog de verbeterde versies introduceerde van de 7 tons RK70M en RK70 mini-ruwterreinkranen. Ondanks de sterke inkrimping van de kranenmarkt in Japan, waarbij in het bijzonder de verkopen in autokranen met ruim 40% terugnamen konden de ruwterreinkranen zich op een bijna overanderd niveau handhaven.

Hoezeer de aandacht voor de minikraan is gegroeid mag worden afgeleid uit het feit dat naast Kobelco en Komatsu zich nog vijf andere producenten op de ontwikkeling van dit type machine hebben gestort. Kato, Sumitomo en Hitachi doen op dit gebied eveneens van zich spreken. Laatstgenoemde producent zag in de periode van april tot september 1992 zijn omzet in kranen en graafmachines terugvallen met ca 30% tegenover dezelfde periode in 1991. De geringere verkopen hebben Hitachi overigens niet belemmerd in de introductie van de EX60T, een nieuw type minikraan in de klasse 4,9 ton die het programma kranen van deze producent thans brengt op elf verschillende modellen.

Het tot op heden gevoerde programma telt tien rupskranen met hefvermogens van 30 tot 200 ton waarvan ongeveer 20% wordt toegepast in de funderingstechniek.

Reageer op dit artikel