nieuws

Houtskeletbouwer fabriceert elementen computergestuurd

bouwbreed

Aannemingsbedrijf Van Leeuwen heeft een nieuwe hal gebouwd van 5300m2. In een gedeelte daarvan gaat de grootste houtskeletbouwbouwer in Nederland met behulp van geavanceerde computergestuurde rollerbanken geprefabriceerde elementen fabriceren voor de houtskeletbouw (hsb).

Op de diverse bewerkingsbanken worden hsb-elementen computergestuurd in elkaar gezet.

Het gaat buitengewoon goed met de houtskeletbouw. Tenminste als men dit spiegelt aan de stroom orders, die het bedrijf op dit gebied ten deel valt.

“We ke het haast niet voorwerken” , aldus Ros van Leeuwen. Het is daarom, dat hij zich, ondanks de neergaande lijn in de bouw, genoodzaakt zag zijn zaak uit te breiden.

Van de hal met een oppervlakte van 5300m2 en een inhoud van 53000m3, heeft hij 2000m2 gereserveerd voor zijn geautomatiseerde en computergestuurde hsb-elementen bouw. De overige 3300m2 heeft hij in opdracht gebouwd voor zijn buurman, Gebr.

Scherpenzeel, een groothandel in oud papier.

Hsb-straat In de hal heeft Van Leeuwen te Alphen aan den Rijn vier bewerkingsbanken met een totale lengte van ongeveer 40 meter gepland. Daarvan moet de kantelbank nog worden geinstalleerd. Als dat het geval is, bestaat de straat uit een schietbank, een opsluitbank, een rollerbank en een kantelbank. Op de computergestuurde schietbank worden de framedelen voor de gevel- of vloerelementen aan elkaar geschoten. De opsluitbank zorgt voor het ‘in de haak’ brengen van het framewerk, voordat de beplating wordt aangebracht.

Na transport op de rollerbank, worden de hsb-elementen al of niet op de kantelbank ver werkt. Wordt een gesloten elementuitvoering vereist, dan is de kantelbank van belang. In dat geval wordt het element geisoleerd en voorzien van elektrische en sanitaire leidingen, gekanteld, om vervolgens aan de andere kant te worden beplaat. Bij half gesloten elementen, een bouwwijze die bij hsb-bouw het meest voorkomt, is de kantelbank niet in werking.

Computersturing In de hal van het bedrijf is tevens een verdieping gecreeerd, waarop een kantoorruimte is geschapen. Daarin komt de volledige computersturing voor de elementenproduktie.

Er kan dan probleemloos in afmetingen worden gevarieerd.

Dat maakt flexibele aanpassingen van de elementen voor de hsb mogelijk. Op het ogenblik is het bedrijf bezig met de elementenbouw voor zes zeshoekige woontorens, die in Delft zullen worden gebouwd.

Het bijzonder daaraan is onder andere dat vijf gestapelde woonlagen in hsb worden gebouwd. Dat is in Nederland nog nooit vertoond.

Reageer op dit artikel