nieuws

Haarden en kachels vaak complete cv-installaties

bouwbreed

Haarden- en kachels worden steeds belangrijker als hoofdverwarmingsbron in woningen. Ze zijn vaak complete cv-installaties en springen inmiddels zuinig om met brandstof, vervuilen minder de atmosfeer en beperken hun asvorming in veel gevallen aanzienlijk.

Cardoen heeft al genoeg aan zes brandende kaarsen.

Om vlammende piramide is gezellig zitje te bouwen.

Op de Batibouw’93 zijn dan ook veel haarden en gas-, antraciet- en houtgestookte kachels te zien, die in hoge mate voldoen aan economische en milieu-eisen.

Ongeveer 10 jaar jaar geleden is uit een uitgebreid onderzoek vast komen te staan dat individueel gestookte gaskachels, dus gaskachels per te verwarmen ruimte aangesloten op een eigen rookgasafvoer, het zuinigst met energie omspringen en veel zuiniger zijn dan cv-apparatuur. Er is geen reden om aan te nemen dat dit met haarden en kachels gestookt met hout, antraciet of andere materialen, anders zou zijn. Bovendien zijn de haarden en dergelijke zo verfijnd en geven zoveel rendement af, dat het verschil nog meer in hun voordeel lijkt te worden beslist.

Flam Zo trekt de haard Flam van Flam te Sint-Truiden in Belgie veel aandacht op de beurs. Het is een ingebouwde ‘openhaard’. De haard is uitgebreid door de Katholieke Universiteit te Leuven getest op kwaliteiten van rendement en vooral ook schone verbranding. De haard wordt met traditionele brandstoffen gevoed, zoals met houtblokken en antraciet.

Aan de voorkant is aan de onderkant van de glazen deur een sleuf gelaten voor de toevoer van verse lucht. Dat geldt tevens voor de zijkanten. Door de onderste sleuf wordt de lucht door een rooster geleid, die is voorzien van venturies.

Deze zijn konisch uitgevoerd.

Daardoor wordt de lucht via de grote doorsneden naar nauwe doorgangen gedwongen, waardoor de lucht meer vaart krijgt (venturiewerking).

Daardoor wordt de brandstof beter en vooral effectiever verbrand.

Naverbranding Bovendien ontstaat bij de verbranding een aanzuigende werking van de lucht opzij van de glasdeur. Deze lucht nu zorgt voor de naverbranding van de CO-gassen. Dat betekent tevens veel extra warmteontwikkeling en daardoor veel hoger rendement. Door de naverbrandig van de afvoergassen ontstaat een heftig vlam menspel, vele malen heftiger dan bij een stevig trekkende haard. Door de naverbranding van de rookafvoergassen is de emissie van milieuvervuilende gassen minimaal. Bovendien, en dat is minstens zo belangrijk, wordt de asafval door de volledige verbranding tot een minimum beperkt. Deze is ongeveer slechts een twintigste van de oorspronkelijke hoeveelheid, aldus Flam.

Cardoen “De wonderkachel Cardoen is ontegenzeggelijk de zuinigste van alle bestaande kachels” , zo merkt de Belgische fabrikant Cardoen bescheiden op.

Op de verbrandingskamer van de oorspronkelijke kachel heeft Cardoen een radiatorsysteem gebouwd. Het kanalensysteem stuurt de door de rookgassen verwarmde schone lucht de te verwarmen ruimte in. Op de beurs wordt de grote warmtekracht van de haard voelbaar gemaakt. Men heeft slechts zes brandende kaarsen in de haard gezet. Voelt men de hete lucht uit de convectieopeningen, dan gelooft men het gevoel in de handen niet.

Ook de oppervlaktetemperatuur van de gietijzeren ketel zelf is daarbij niet mals. Op niet te koude dagen zijn die zes kaarsen bij wijze van spreken best in staat een kamer warm te houden. De brandhaard van de Cardoen, die in verschillende uitvoeringen is te leveren,is 650 x 300 x 300mm. In de haard zijn, hout, briketten, kolen en dergelijke te verbranden.

Kephren Deze gesloten haard mag dan wel niet zijn introductie op de Batibouw beleven, een blikvanger is hij daar echter wel.

Deze piramidevormige door glas gesloten haard, heeft niet alleen een veel schonere verbranding dan de traditionele open haard, maar heeft ook door convectieverwarming een veel grotere opbrengst. De haard van Chantier de Waterloo is door zijn piramidevorm heel goed in open ruimten te plaatsen. Hij is op een centrale plaats in een huiskamer aan te leggen, maar is ook goed bruikbaar in hotels, restaurants en dergelijke. Er kan een gezellig zitje omheen worden gecreeerd.

Tifon De Tifon daarentegen is een traditionele open haard. Dat wil zeggen het is een traditionele open haard waar een elektrische ventilator in de stijl van de haard is voorgeplaatst. Tifon-Belgie te Meise stelt, dat Tifon ongeveer vijf radiatoren vervangt. Een kamer van 35 tot 50 m2 zou in een uur 5 a` 10 grC warmer worden.

Reageer op dit artikel