nieuws

Griekenland verlegt rivier ondanks milieu-protesten

bouwbreed

Griekenland heeft een begin gemaakt met een po van zon f. 700 miljoen om de bedding van zijn langste rivier te verleggen van de ene kant van het land naar de andere.

Met het doorzetten van de plannen schuift de Griekse regering de bezwaren van milieu-deskundigen opzij. Zij hebben gezegd dat het afdammen van de Acheloos-rivier fnuikend zal zijn voor een ongerept bergachtig gebied en de fauna zal verstoren langs het hele 217 km lange traject. Onderminister van financien A. Tsiplakos verklaarde echter dat het contract zal zorgen voor irrigatiewater voor de vlakte van Thessaly en zal zorgen voor ‘schone elektriciteit.

Over het po wordt sinds 1925 gepraat. Het zal bestaan uit het boren van een 18 km lange tunnel om een vijfde van het water van de Acheloos om te leiden van de Ionische Zee in het westen naar de Aegeische Zee in het oosten. Twee krachtcentrales en een dam in de stad Sykia in de Pindos-bergen completeren het werk, dat met zich meebrengt dat in Trikala een Byzantijns klooster en een 500-tal woningen onder water zullen verdwijnen.

De kosten van het po, dat nog moet worden bekrachtigd door het parlement, worden voor 40 procent betaald uit giften uit het EG-Fonds voor Regionale ontwikkeling en leningen van de Europese Investeringsbank.

Reageer op dit artikel