nieuws

Engelse baksteen op veerboot naar Belgie

bouwbreed

In de tweede helft van de jaren ’80 werd baksteen van het continent naar Engeland geexporteerd. Na de val van het pond is de situatie omgekeerd:de Britse baksteen komt nu met de veerboot naar Belgie toe.

Volgens importeur J. de Saegher van de gelijknamige steenhandel te Antwerpen waren de Nederlandse stenen goedkoper dan de Engelse. De prijzen zijn echter verlaagd en het pond is gedevalueerd, zodat de Britten nu stenen ke leveren voor prijzen beneden die van het vasteland. Dat is inclusief het transport, tenslotte ligt Birmingham niet ver van de Benelux. De stenen gaan met oplegger en al op de veerboot en worden naar aankomst door een andere trekker opgehaald.

De Saegher importeert in het bijzonder bakstenen van het merk Butterley Brick Limited.

“De Britse baksteenindustrie biedt meer profielstenen en meer moderne kleuren dan die van de Benelux” , aldus De Saegher. “Er zijn stenen bij die zich uitstekend in laten passen in gebouwen met bijvoorbeeld roze of zwarte graniet. We krijgen veel positieve en belangstellende reacties van architecten, ook uit Nederland.”

Capaciteit De verkoop- en exportorganisatie van Butterley Brick is ge vestigd in Ripley, Derbyshire.

De jaarlijkse capaciteit van de vijftien deelnemende fabrieken bedraagt meer dan 500 miljoen stenen, verdeeld over meer dan 130 verschillende soorten.

Hoewel men vroeger in Engeland 27/8-inch stenen placht te gebruiken, zijn vrijwel alle stenen nu verkrijgbaar in de maat 215/102,5/65 mm. Enkele soorten zijn 50 mm of 73 mm hoog.

Veel meer dan in Nederland zijn de Engelsen gewend om metselwerk en straatwerk te vervolmaken met speciaal gevormde stenen. Daarmee zijn plinten, bogen, cirkels, vensterbanken, hoeken en richels te maken.

Een typisch Brits produkt van Butterley Bricks zijn gebakken tegels, die gepotdekseld worden op een houten constructie.

Deze tegels worden door de fabrikant aanbevolen om een individueel karakter te geven aan nieuwe woningen en voor de restauratie van verweerde en beschadigde gevels.

Tenslotte levert Butterley Bricks ook complete bouwpakketten voor open haarden, reliefs in baksteenwanden en gemetseld tuinmeubilair. Vanwege het Britse karakter zullen deze produkten minder geschikt zijn voor de export. De metselstenen van Butterley Bricks zouden echter wel eens een succes ke worden op de Nederlandse markt. Zij bieden een welkome aanvulling op de gebruikelijke kleuren en texturen.

Reageer op dit artikel