nieuws

Duitsland moet Nederlandse bouw als voorbeeld nemen

bouwbreed

De Nederlandse bouw moet volgens de Berlijnse architect H. Kollhoff een voorbeeld voor Duitsland zijn. De Nederlandse woningbouw geldt als 40 procent goedkoper, intelligenter, afwisselender, fantasierijker en moderner.

Duitsland bouwt te grote en te luxe woningen. Waar in Duitsland de bouwkosten van een sociale woning DM163000 belopen, hebben Nederlandse aannemers aan DM110000 genoeg.

Goedkoper bouwen zou het woningtekort aanzienlijk ke verminderen. In Duitsland komen er echter steeds weer nieuwe regels bij die de bouw kosten verhogen. Te denken valt onder meer aan de omstreden verordening inzake warmte-isolatie. Volgens Kollhoff moet de huidige hoge Duitse standaard worden verlaagd.

Anders dan in Nederland schrijft een overzichtslijst het gebruik van binnenlandse bouwprodukten voor.

Amsterdam De Berlijnse architect deed zijn ideeen omtrent de veranderde bouwwijze op bij de uitvoering van een wijk met 310 woningen in Amsterdam.

Het Hauptverband der Deutschen Bauindustrie noemt het merkwaardig dat Duitse opdrachtgevers hoge eisen blijven stellen. Men weet dat er goedkopere oplossingen zijn, maar men kiest daar desondanks niet voor.

Reageer op dit artikel