nieuws

Demonstratie rechtsdraaiende truckmixer

bouwbreed Premium

Uit onderzoek blijkt, dat het milieuvriendelijk is om betonmortel ‘rechtsdraaiend’ te mengen. Op basis hiervan is een prototype ontwikkeld van een rechtsdraaiende truckmixer. Donderdag wordt de mixer voor het eerst aan het publiek gedemonstreerd.

De demonstratie van de milieuvriendelijke truckmixer vindt plaats op het Plein te Den Haag. Voorafgaand aan de demonstratie houdt coordinerend bouwminister Alders een toespraak. Hij gaat daarbij in op het belang van milieuvriendelijk bouwen. Na afloop van de demonstratie wordt een forumdiscussie gehouden in het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer.

Doorbraak Volgens ir. J.J.P. Mengman, voorzitter van de werkgroep ‘MIX’, een samenwerkingsverband van enkele fabrikanten van truckmixers, is de innovatie een doorbraak. “Duurzaam bouwen vereist een grote mate van innovatief denken” , aldus Mengman. “Gelukkig is dat in de betonwereld niet vreemd.

Denk aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van het hoge sterkte beton. Ook de branche van fabrikanten van betonmixers draagt nu haar steentje bij.”

Het mengen van betonmortel in een richting, tegengesteld aan de gebruikelijke, wordt door de werkgroep aangeduid als ‘rechtsdraaiend’. Uit onderzoek bleek, dat op het noordelijk halfrond het rechtsom mengen minder energie vraagt dan het traditionele mengen.

Dit hangt samen met de zgn.

Corioliskracht, als gevolg waarvan de lagers en overbrenging van de mixer minder zwaar uitgevoerd hoeven te worden. Bovendien is de mortel sneller gereed voor verwerking. De mixer van de nu ontwikkelde truck draait dan ook langzamer dan die van een gangbare truckmixer.

Niet iedereen is even overtuigd van de positieve energiebalans van de nieuwe truckmixer.

Prof. dr. G.H. Zwarte, hoogleraar in de logistiek aan de Universiteit van Harderwijk, zegt hierover: “Het is waar, dat het rechtsom mixen op het noordelijk halfrond minder energie vraagt.

Daar staat tegenover, dat het produkt sneller op de bouwplaats moet zijn. De chauffeur dient dus meer gas te geven, waardoor de bij het mixen bespaarde energie weer verloren gaat.”

De bijeenkomst op het Plein te Den Haag begint om 11 uur.

Nadere informatie is verkrijgbaar via tel. 0703569255.

Reageer op dit artikel