nieuws

De Schaeff SKS 631 een veelzijdige zwenklader

bouwbreed Premium

Het totale leveringsprogramma van de Duitse fabrikant Karl Schaeff GmbH & Co. omvat inmiddels ruim 30 typen. Sinds kort is daar een nieuw type aan toegevoegd en wel de zwenklader SKS631.

Het betreft hier een veelzijdige machine die bijzonder geschikt is voor bijvoorbeeld bestratingswerkzaamheden en door zijn specifieke techniek in kleine ruimten goed tot zijn recht komt.

Als het gaat over graven en laden is Schaeff in Nederland, via importeur Geveke Zwaar Materieel te Amsterdam, in de kleinere gewichtsklassen ruim vertegenwoordigd. Zo produceert men geknikte wielladers, graaf/laad-combinaties, mobiele graafmachines, rupsgraafmachines, graafmachines met ‘loop’-onderwagen, mini-graafmachines, graaf- en laad-opbouwmachines, tunnelgraafmachines en een grote hoeveelheid opbouwhulpmaterieel. Tot op heden had men slechts een type zwenklader:de kleine SKL809S met een bakinhoud van 350 liter. Met de nieuwe SKS631 is deze capaciteit verdubbeld door een standaardbak van 700 liter.

Zwenken Het zwenkplateau wordt hydraulisch bediend en kan zowel naar links als naar rechts 90 graden gezwenk worden.

Voegt men daar echter de waarde aan toe van de knikbesturing, die via een voorkeurs ventiel hydraulisch geregeld wordt, komt men met een knikhoek van 80 graden op een werkbereik van 260 graden.

Deze waarden gelden bij montage van standaardbanden.

Door een automatische vergrendeling van de achteras blijft de stabiliteit, ook in geknikte toestand, ruim toereikend.

Aandrijving In de SKS631 ligt een Perkins watergekoelde dieselmotor met een vermogen van 40 kW.

Dit vermogen voedt de belastingafhankelijk gestuurde hydrostatische aandrijving en daarmee de vierwielaandrijving via een cardanas naar de vooras. De traploze snelheidsregeling zorgt voor rijsnelheden van 0-8 km/uur voorwaarts en 0-20 km/uur achterwaarts. De hydraulische voetrem bedient twee meervoudige oliebad schijfremmen en werkt via de vierwielaandrijving op alle wielen. De parkeerrem, op twee oliebad schijfremmen heeft een mechanische bediening.

Het hydraulisch systeem voor hulpstukken en knikbeweging heeft een pompopbrengst van 58,5 liter/minuut bij een werkdruk van 220 bar. Het hydraulische systeem bevat in totaal (tank en systeem) 55 liter olie.

De 700 literbak heeft een bakbreddte van 1850 mm. De graafdiepte bij horizontale bak bedraagt 100 mm. De storthoogte, bij 45 graden uitkiephoek is 2520 mm, terwijl de opbreekkracht aan het bakmes 40000 N bedraagt. De kiepbelasting is recht 3000 kg, geknikt 2700 kg en bij een zwenk van 90 graden 2530 kg. Het bedrijfsgewicht van de zwenklader is 5000 kg.

Cabine De stalen ROPS/FOPS-cabine biedt met zijn gelijmde en getinte glasoppervlak een goed en veilig uitzicht op het werk.

De cabine is op rubber gemonteerd en in zijn geheel afneembaar en zowel aan de rechter- als aan de linkerzijde via een vlakke lage instap te bereiken.

De brede deuren hebben links en rechts schuiframen. De stoel, uitgerust met een heupgordel, is in langsrichting en hoogte verstelbaar en de vering hiervan kan met hydraulische dempers aan het gewicht van de machinist worden aangepast. Door toepassing van een hydraulisch ventielenblok met vier kleppen bestaat het bedieningssysteem uit een eenhendel kruisschakeling voor hef- en kiepcilinders, alsmede de zwenkfunctie.

Opties De veelzijdigheid van de machine komt ook duidelijk naar voren uit het grote scala hulp–uit–rustingsstukken. Zo zijn er bakken beschikbaar voor algemeen gebruik, voor licht materiaal en een hoogkiepbak van 650 liter. Via het standaard aangebouwde hydraulische vier-punts snelwisselsysteem kan ook een vorkhefinrichting met 1120 mm lange vorken worden aangebouwd.

Daarnaast zijn nog leverbaar:een veegmachine, een sneeuwschuiver, een kraanarm met haak, een stenenklem, een aansluiting voor een hydraulische hamer etc.

Reageer op dit artikel