nieuws

Amerikaanse bouwindustrie vertoont lichte stijging

bouwbreed

De Amerikaanse bouwindustrie heeft het afgelopen januari eindelijk drukker gekregen. F.W. Dodge meldt in zijn jongste rapport dat meer poen werden aanbesteed dan in december 1992; een stijging van 7%. Dat is voor het eerst in twee maanden, dat de industrie een opleving te zien gaf.

De algemene Dodge-index, die wordt bijgesteld voor de verschillen in seizoenen, klom daardoor weer naar 100, dezelfde stand als in 1987 toen 100 als basis werd genomen.

De stijging in januari geeft een beetje een vertekend beeld van de werkelijke situatie. De woning- en utiliteits bouw bleef namelijk ongeveer gelijk aan december, de groei was toe te schrijven aan een forse stijging (41%) bij openbare werken.

Dit is echter een sector waar de cijfers sterk op en neer gaan. De sprong omhoog in januari werd veroorzaakt doordat begonnen werd met de bouw van drie elektriciteitscentrales (gezamenlijke waarde:meer dan $600 miljoen) en een grote fabriek voor afvalverwerking ($187 miljoen).

De komende maanden zijn geen nieuwe poen te ver wachten en zullen de cijfers weer dalen. Robert A. Murray, vice-president voor economische zaken van Dodge, denkt dat die teruggang echter opgevangen zal worden door de andere sectoren. “De scherpe dalingen voor de utiliteitsbouw lijken tot stilstand te zijn gekomen, terwijl de woningbouw na de stijgingen van de afgelopen maanden tijdelijk een pas op de plaats maakt.” De utiliteitsbouw bouw in de VS steeg in januari met 3%, vooral doordat er meer scholen, ziekenhuizen, gevangenissen en dergelijke gebouwd werden.

De woningbouw liep terug; een daling van 2%. Murray is echter optimistisch: “Het lijkt waarschijnlijk dat de recente dalingen van de hypotheekrentes ervoor zullen zorgen dat de bouw van eengezinshuizen binnenkort weer voorop zal lopen bij de activiteiten in de bouwindustrie.”

De totale waarde van aanbestedingen voor nieuwbouw was in januari $16,4 miljard, 2% minder dan in januari 1992. Alleen in de Zuidatlantische regio van de VS was een sterke stijging te zien met 20%. In het Noordoosten en het Zuid-Centrale deel van de VS waren de activiteiten ongeveer gelijk vergeleken met een jaar geleden, respectievelijk +1% en -2%. De situatie was het slechtste in het Westen (-11%) en het Noord-Centrale deel van het land (-18%).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels