nieuws

‘Actief’-bevestiging koppelt platen

bouwbreed

Het Franse bedrijf Clip-off heeft een ‘actief’ bevestigingsmechanisme ontworpen. Als het gaat om het bevestigen van plaatmaterialen aan elkaar, dan is de bevestiging in werking te vergelijken met andere. Maar daarbij houdt tevens elke vergelijking op.

Het actieve bevestigingsmechanisme van Clip-off bestaat uit een huls met aan een uiteinde een kop. De huls is voorzien van twee sleuven. Hieruit ke elastisch vervormbare bevestigingshaakjes naar buiten komen. Wanneer nu de holte van de huls vacuum wordt gezogen, bewegen de bevestigingshaakjes zich daardoor naar binnen. Vervolgens steekt men de huls door een voorgeboord gat van de aan elkaar te bevestigen platen of panelen. Verwijdert men nu de vacuumpomp, door de buitenlucht weer toe te laten, dan komen de haakjes weer naar buiten. De platen zitten dan aan elkaar vast.

Het plezierige van het systeem van Clip-off te Nanterre in Frankrijk is, dat het gemakkelijk omkeerbaar is. Met andere woorden, de verbonden panelen zijn weer op een simpele manier van elkaar te scheiden. Men zet eenvoudig de pomp weer op de huls en zuigt deze vacuum. Daardoor bewegen de haakjes weer naar binnen en is de verbinding verbroken. Het voordeel van het systeem is, dat het monteren en demonteren van platen zonder beschadiging kan geschieden. Dat kan van groot belang zijn bij verplaatsbare scheidingswanden. Een voordeel is ook, dat de verbinding niet gevoelig is voor schokken en trillingen. Ze heeft verder een hoge uittrekweerstand.

Reageer op dit artikel