nieuws

Aanbesteden dekvloer gaat over rug van vloerleggers

bouwbreed Premium

De dekvloer moet naar een gewaardeerd produkt groeien, wil er een gezonde structuur ontstaan in deze branche. Voorlopig is de dekvloer nog steeds ondergewaardeerd en valt men bij het aanbesteden van dekvloeren nog over een cent. En dat gaat letterlijk over de rug van de vloerlegger, aldus H.P. Burger, hoofd van de afdeling technische informatie en onderzoek bij het bedrijfschap STS.

Burger deed zijn uitspraken gisteren op een symposium over gietvloeren. Daarbij schetste hij dat de gemiddelde prijs voor de dekvloer sinds 1950 nauwelijks is gestegen.

Als gevolg kost de dekvloer per dag slechts 2% van de kosten van de vloerbedekking. En dat gaat ten koste van de vakman die de vloer moet maken, is de ervaring van Burger.

Daarbij maakt het niet uit of de vloerenlegger op zijn knieen een zandcement dekvloer maakt of met een slang over zijn schouder staat te gieten, stelde Burger. “In beide gevallen worden ze uitgemolken en uitgeknepen. En op die manier is het voor de branche helemaal niet mogelijk om voldoende aandacht aan (bij)scholing te besteden.” De inleider onderstreepte dat het meer dan ooit nodig is voor de vloerenbedrijven en hun werknemers om hun vakkennis op niveau te brengen.

Behalve door dhr. Burger bestede ook dhr. J.C. de Nijs, adjunct-directeur van de Stichting Arbouw, aandacht aan de relatie arbeidsomstandigheden en de portemonee van de opdrachtgever.

“Zijn interesse voor een ‘gezonde dekvloer’ zit op zon 90 centimeter hoogte, in zijn broekzak” , stelde De Nijs. “En die portemonnee bepaalt in ons land in de meeste gevallen of er een cementdekvloer komt in plaats van het ‘gezondere alternatief van anhydriet gietvloer’, is de ervaring van De Nijs.

Helaas trof zijn kritiek nauwelijks het gehoor waarvoor zij bedoeld was. Want hoewel er 7000 uitnodigingen voor de bijeenkomst waren verzonden naar overwegend opdrachtgevers en architecten, bleek de aandacht uit die hoek zeer beperkt. Zeker 80% van de deelnemers was gisteren afkomstig uit de dekvloerenbranche.

En juist voor architecten presenteerde de Stichting Bouwresearch het handboek ‘Anhydriet gietvloeren van ontwerp tot toezicht’. Deze SBR-uitgave 292 vormt een richtlijn voor het ontwerpen, het uitwerken, het bestekschrijven en het toezicht op de gietvloer.

Eveneens vond de presentatie plaats van de concept-CURaanbeveling ‘gietvloeren met calciumsulfaat als bindmiddel’.

Bij goed hanteren hoeft de architect/opdrachtgever voortaan uitsluitend het gewenste prestatieniveau aan te geven voor de gehele vloer, met de gebruikseisen, de belasting en de gewenste vloerbedekking. De gietvloer volgt als een logisch gevolg uit deze aanbeveling.

Het concept van de aanbeveling staat nog tot 2 mei open voor commentaar.

Reageer op dit artikel